Dezső
15 °C
28 °C

Kellett volna egy átfogó amnesztia

2006.11.14. 13:54
Az előzetes várakozásokkal szemben idén ismét, immár negyedik alkalommal változtak az adójogszabályok, bár a mostani módosítások inkább technikai jellegűek - hangzott el a PriceWaterhouseCoopers idei, immár hagyományos adókonferenciáján. Az adócsomagban van sok pozitív és sok negatív elem is, de a szakértők szerint a kedvezőtlen változások azt szolgálják, hogy az ország versenyképessége javuljon. A kérdés csak az, mikortól. A válasz: 2010-től biztosan.

Van benne sok pozitív, van benne sok negatív - értékelte az idei adóváltozásokat Erdős Gabriella, a PriceWaterhouseCoopers cégtársa a PWC keddi adókonferenciáját megelőző sajtótájékoztatón. Erdős felidézte az Országgyűlésnek pénteken benyújtott adócsomag előzményeit, miszerint először úgy volt, nem lesz adóváltozás, aztán arról beszéltek, hogy technikai korrekciók lesznek, de végül olyan változások is megjelentek, amelyek sima korrekciónál többet jelentek, mondta a PWC cégtársa.

Az adóváltozásokban ezzel együtt alapvetően több a pozitívum, mint a negatívum. Példaként említette a szakértő, hogy a feltételes adómegállapítás intézményrendszere - amely jelentősen hozzájárult Magyarország megbízhatóvá tételéhez - tovább fejlődött a szokásos piaci ár megállapításának rendszerével. Az adószabályok között vannak emellett olyan kiigazítások - például a jövedelemadó-törvényekben -, amelyek nem feleltek meg uniós előírásoknak, ezért kell azokon változtatni.

Kevesebb támogatás beruházáshoz

Szintén az EU-s kötelezettségek vezettek egyes, a vállalkozások számára kedvezőtlen változásokhoz. Ilyen például az, hogy a hazai gazdaság fejlődése miatt az úgynevezett támogatási intenzitás - az az arány, amennyi egy beruházáshoz állami támogatásként adható - jövő januártól jelentősen csökken. Budapesten a mostani 35 helyett már csak 25 százalékos lehet az arány - vagyis a beruházás összeköltségeinek összes állami támogatása legfeljebb ezt érheti el -, de országosan is átlagosan 10 százalékponttal lesz kisebb.

A káros változások mellett említették a PWC illetékesei az ajándékozási illeték szabályainak változását is. A törvényjavaslat szerint a cégek egymás közötti ingyenes eszközátadását ezentúl ajándékozási illeték terheli, amelynek mértéke 21-40 százalék között lehet. Erdős szerint ez egyebek mellett azért is aggályos, mert eddig ezt sem az illetékhivatal, sem az adóhivatal gyakorlata nem támasztotta alá. A PWC szakértői szerint a törvénynek ezt a változását össze kellett volna kapcsolni egy átfogó amnesztivával.

Miért jó?

Az adókonferencián szó volt arról is, milyen makrogazdasági környezet indokolta a mostani megszorításokat, és ez a szigor eredményezheti-e azt, hogy Magyarország továbbra is vonzó befektetési célpont legyen, hosszabb távon növekedjen a versenyképessége. Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző vezérigazgatója szerint figyelemre méltó, hogy idén hosszú éve után a jegybank, a kormány és a piac egyetért abban: a jövő évi költségvetés hihető.

A Gyurcsány-csomag hatására sem csökkennek azonban a kiadások és a bevételek, csak más lesz a növekedés aránya, mondta a szakértő. Király szerint iszonytatóan erős visszafogást jelent, hogy jövőre 6,8-6,9 százalékra csökken az államháztartási deficit. Kérdésesnek nevezte ugyanakkor, hogy a megszorításnak - amely kisebb a Bokros-csomagnál - egyszeri vagy mélyebb növekedési áldozata van-e. Az is lehet, hogy kezdetben nincs súlyos áldozat, de a visszaesés elhúzódó hatású lehet. Király szerint csak az tűnik biztosnak, hogy 2010-től jobb lesz a helyzet, a következő másfél, két és fél év azonban nagyon sok bizonytalanságot hordoz.