Ágnes
-1 °C
2 °C

Hatmillió dollár magyar rákgyógyszerre

2001.07.23. 16:47
Egy magyar kutatók által alapított, az Egyesült Államokban bejegyzett cég hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) szerzett kockázati befektetőktől egy olyan szer kifejlesztésére, amely enyhíti a rákbetegség kemoterápiás kezelésének mellékhatásait. Másik tervezett fejlesztésük egy bőrráktól megóvó napolaj. A befektetők azt várják, hogy az N-Gene Research Inc. 2-3 éven belül piacképes termékekkel álljon elő.
A San Francisco-i Origin Capital és egyéb, Soros György érdekeltségébe tartozó befektetési alapok adták össze a 6 millió dollár oroszlánrészét. Az Origin egyik vezetője korábban szintén Sorosnál dolgozott, ám az alap maga nem tartozik a magyar származású pénzember érdekkörébe. Félmillió dollárral szállt be a Hungarian Innovative Technologies Fund (HITF), amely kifejezetten arra alakult, hogy magyar találmányokra alapuló, induló cégekbe fektessen be.

Az amerikai leány kapja a stekszet

A pénz az Egyesült Államokban bejegyzett N-Gene Research Inc. számlájára érkezik. A valódi anyacég azonban az N-Gene Kutató Kft., amelyet magyar kutatók alapítottak.

Azért kellett céget létrehozniuk Amerikában, mert az ottani gyógyszerpiacot célozzák meg a termékükkel - mondta az Indexnek Berszán Ferenc, a HITF ügyvezető igazgatóhelyettese. A kutatómunkát és a klinikai kísérletek bizonyos részét Magyarországon fogják végezni, a teszt befejező fázisai viszont már az USÁ-ban zajlanak majd.

Kérdésünkre Berszán elmondta, hogy a kutatók már korábban létrehozták cégüket a speciális molekula kifejlesztésére, amikor a HITF rájuk talált és megszervezte a kokcázati tőkebefektetést.

Mivel az amerikai gyakorlat az, hogy a az FDA nevű hatóság a rákgyógyszereket az úgynevezett humán 2-es kísérleti fázis után piacra engedi (összesen 3 ilyen szűrőn kell megfelelnie az új szereknek), a HITF úgy kalkulál, hogy az N-Gene 2-3 év múlva kihozhatja fő termékét.

Újfajta naptejet is kihoznak

Nem ez lesz azonban az egyetlen. Egy rokon molekulára épül naptejük, amely sikeres lehet a bőrrák ellen. Mivel ennek bizonyításához szintén hosszú és költséges kísérletsorozatra lenne szükség, ezt valószínűleg nem gyógyszerként, hanem kozmetikumként hozzák forgalomba.