Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

A Rába szállíthatja a terepjárókat a honvédségnek

2003.01.14. 11:45
A Magyar Honvédség katonaijármű-beszerzési pályázatának bírálói a Rába Járműgyártó Kft.-t választották a Magyar Honvédség beszállítójának a terepjáró járműkategóriában 15 éves időszakra, áll a cég közleményében.
A Rába várakozásai szerint ez mintegy 8000 darab gépjármű szállítását teszi lehetővé másfél évtized alatt. A következő hetekben kerül sor a hosszú távú keretszerződés kidolgozására, majd annak aláírása után az első két év, azaz 2003-2004 konkrét szállítási feltételeinek meghatározására.

A DaimlerChrysler is benne van

A Rába olyan pályázatot nyújtott be, amely - szem előtt tartva a honvédelem és a nemzetgazdaság érdekeit - kedvező ár/érték arányt képvisel, közölte a cég. A vállalat a terepjáró járműkategória mind az öt osztályában (ami az 1t-54t teherbírású személy- és teherszállító járműveket és járműszerelvényeket foglalja magában) saját fejlesztésű, illetve partnereivel - elsősorban a DaimlerChryslerrel - kifejlesztett termékeket kínált, melyekben magas a hazai gyártású alkatrészek aránya.

A Rába ugyanakkor a Magyar Honvédség mindenkori igényei alapján szükségessé váló importnak megfelelő export-ellentételezést és beruházás megvalósítását is vállalta. Steiner László vezérigazgató szerint a pályázat megnyerésével a futómű- és a járműipari alkatrészgyártás mellett a katonai járműgyártás a holding harmadik stratégiai üzletévé válik.

A Rába
A Rába az egyik legnagyobb magyar járműipari vállalat, amely futóműveket, járműalkatrészeket, és haszonjárműveket gyárt. A legjelentősebb önálló futómű-gyártók egyike a világon. A Rába vezető európai személy- és haszongépjármű-gyártóknak értékesít alkatrészeket. A mintegy 4600 dolgozót foglalkoztató Rába székhelye Győrben található. Ez a térség erősen fejlődő infrastruktúrával és logisztikai előnyökkel rendelkezik. A Rába több mint 100 éves tapasztalatokkal rendelkezik az iparágban, sikere állandó megújulásában a megrendelői igényekhez való rugalmas igazodásában, a legmodernebb technológiák alkalmazásában és termékeinek gyors piacra juttatásában rejlik. 1997-ben történt privatizációja óta a Rába erősen export-orientált, a külpiacokra irányuló szállítások jelenleg az éves eladások 60 százalékát teszik ki. A Rába több mint 40 országba exportál, melyek közül az Egyesült Államok és az európai országok piaca a legjelentősebbek. A Rába részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén jegyzik. A Rába Rt. meghatározó tulajdonosai: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata (11,13%), Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (10,55%), DRB Hicom Group (10,55%), Wallis Rt. (8,38%).