Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Egymilliárdos angol megrendelés a Rábának

2003.10.21. 08:43
Immár a második tőzsdei gépgyártó cég szerez jelentős megrendeléseket a brit Benford cégtől. Míg az orosházi Linamarnak idén várhatóan egymilliárd forintot meghaladó árbevétele származik a kisebb építőipari gépek (pl. kézi úthengerek) szállításából, a Rába tegnap jelentett be hasonló nagyságrendű beszállítói szerződést.
A győri társaság idén tavasszal már szállított úthengerekhez készülő alvázkereteket a Terex-csoportnak, amely a világ egyik vezető építő- és földmunkagép-gyártója. A Terex Benforddal most kötött keretszerződés - amellyel egyidejűleg a Rába preferált beszállítói státust kapott - 2005 végéig szól.

Nyereséges termelés

A 6 és 9 tonnás dömperekhez kiszállított nagy szilárdságú alvázkeretek megfeleltek a Benford követelményeinek, s a negyedik negyedévben megindulhat a sorozatgyártás. Az alváz-megrendelést kiegészíti a 2 és 9 tonna között összesen hét kategóriában elnyert dömperputtony-megrendelés, amelyeket ugyancsak a Rába Járműipari Alkatrész Kft. teljesít.

A Rába 2004-ben csaknem egymilliárd forintos árbevételre számít a megrendelésből, amely az eddig buszalvázakat és katonai járművek alvázkereteit gyártó győri üzem kapacitásait 2004-ben teljesen leköti, s folyamatos, nyereséges termelést tesz lehetővé - áll a társaság közleményében.

Pintér István vezérigazgató szerint a szerződés is azt bizonyítja, hogy jól halad a stratégiai üzletfejlesztési program. A Rába részvénye október elején a John Deere-rel kötött futómű-szállítási szerződés bejelentését követően kezdett emelkedni a 900 forintos mélypontról. A papír árfolyama tegnap a megrendelésről szóló hírre nagy forgalom mellett 3,5 százalékkal drágult és 990 forinton zárt.