Róbert
16 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nagyot bukott Győr a Rába-eladáson

2007.10.03. 19:20
Teljes az egyetértés, mindenki elégedett Győrben a Rába-részvények valamennyi párt által támogatott eladásával, a város jövőre dönt arról, mire fordítják a bevételt. A több mint kétmilliárd forintos összeg sokkal több, mint amennyit tavasszal kaphattak volna a papírokért, de 300 millióval kevesebb annál, amit most érnek.

Körülbelül 300-350 millió forintot veszített Győr önkormányzata azon, hogy számára hátrányos konstrukciót választott Rába-részvényei eladására – mondta az Indexnek Gyurcsik Attila. A Concorde elemzője szerint a Rába keddi forgalma és árfolyama mutatja: lett volna kereslet az aukción szabottnál magasabb áron is a gyár papírjaira.

A Rába-részvények kedden 2500 forint fölött forogtak a tőzsdén, a papírok rekordértékűket alig egy hete, szeptember 25-én, 2830 forintos árral érték el. Alig egy éve még csak 800 forint fölött járt az ár, de a szárnyalást mutatja: az elmúlt 180 nap, azaz fél év forgalommal súlyozott átlagárfolyama 2137 forint.

Gyorsított aukció

A 7,2 százalékos, 968 850 darabos részvénycsomagot gyorsított aukción keresztül adta el az önkormányzat kedden reggel. Az eljárás lényege, hogy korlátozott számú résztvevővel zajlik, azokat is csak az utolsó pillanatban értesítik, és a kínált ár mellett fontos szempont, hogy van-e, aki az egészet egyben, vagy legalábbis minél nagyobb részt egyben vesz meg a csomagból. Az eredmény: kedden a KBC 2150 forintos áron vette a részvényeket, és a piaci adatok alapján mintegy 600 000 darabot azonnal tovább is adott a tőzsdén, jelentős nyereséggel.

A gyorsított aukcióra az utolsó pillanatban hívták meg az öt legnagyobb brókercéget, így a Concorde-ot is, de az idő rövidsége miatt sem alakulhatott ki érdemi licit – mondta Gyurcsik Attila. Szerinte a tény, hogy még tegnap, az aukció után a részvénycsomag nagy részét sikerült a napi árfolyamon, illetve a nap végére 1,4 százalékos mínusszal, de 2500 forint felett értékesíteni (ma már újra 1,8 százalékos pluszt mutatott a Rába délután), mutatja: a piacon volt kereslet, voltak vevők, akik hajlandóak lettek volna az önkormányzat által elértnél lényegesen magasabb árat fizetni.

Az egész csomagon jelentkező 300-350 millió forint közötti extranyereséget Győr is bezsebelhette volna, ha a teljesen nyílt, előre meghirdetett értékesítés mellett dönt – érvelt az elemző.

Ellenzéki támogatással

A Fidesz vezette városi közgyűlésben minden frakció egyetértett a részvénycsomag eladásával, konszenzus volt abban is, hogy a tranzakció lebonyolítására közbeszerzést írjunk ki, legyen minimumár, illetve a befolyt összeget fejlesztésre fordítsuk – mondta az ellenzéki szocialisták városi elnöke, Neupor Zsolt az Indexnek.

Neupor hangsúlyozta: bár nyilván a városháza dolga, hogy az esetleg később felmerülő kérdések kapcsán szükségesnek tart-e valamiféle vizsgálatot, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ők tisztának látják az ügyletet. A szocialisták helyi elnöke hozzátette még, hogy egy önkormányzat nem tőzsdei szereplő, amely kockázatot vállalhat a maximális nyereségért, ők azt a konszenzust tartják fontosnak, amely a minimumár kikötésével is elért bevétel felhasználására vonatkozik.

Győr elégedett és fejleszt

A jövő évi költségvetés és a 2008-as tervek alapján dönti el a győri önkormányzat, milyen fejlesztésekre fordítja a Rába-részvények értékesítéséből származó több mint kétmilliárd forintot - közölte Borkai Zsolt fideszes polgármester szerdán. Borkai az MTI jelentése szerint hangsúlyozta: a közgyűlés frakciói között konszenzus van abban a tekintetben, hogy egyelőre nem költik el azt a bevételt, amelyhez a részvénycsomag keddi eladásából jutottak.

Az összeget kamatokkal és egyéb tranzakciókkal tovább akarják növelni - mondta a polgármester. A Rába-részvények eladása ügyében is egyetértés alakult ki az önkormányzat frakciói között. Ezt kívánták jelezni azzal is, hogy a sajtótájékoztatón együtt jelentek meg a frakciók vezetői.

Érdemi befolyás nem volt

A polgármester közölte: a város 150 millió forinttal nagyobb összeghez jutott, mint amit a múlt csütörtöki rendkívüli közgyűlés alsó határként megszabott a részvénycsomag értékesítéshez. Ez az összeg egy lehetséges vevő által eredetileg kínált 2000 forint volt részvényenként, ám két újabb ajánlat - egy részvényeként 2050 és egy 2100 forintos - hétfői megérkezését követően végül 2150 forintos áron kelt el a csomag.

A Rába-részvények értékesítéséhez először ez év tavaszán járult hozzá a győri közgyűlés, akkor azonban úgy ítélték meg, hogy érdemes kivárni, amíg az 1546 forintos részvényenkénti árfolyam nőni fog. A tavaszi közgyűlési döntés idején elfogadott minimumárhoz képest közel 600 millió forinttal járt jobban Győr városa, mondta Dézsi Csaba András, a Fidesz frakcióvezetője.

Az értékesítést a polgármester azzal indokolta, hogy a 7,2 százalékos részvénycsomaggal érdemi befolyást nem tudott gyakorolni a cégre az önkormányzat, másrészt pedig újabb és újabb források szükségesek a fejlesztésekhez.