Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyot bukott Győr a Rába-eladáson

2007.10.03. 19:20
Teljes az egyetértés, mindenki elégedett Győrben a Rába-részvények valamennyi párt által támogatott eladásával, a város jövőre dönt arról, mire fordítják a bevételt. A több mint kétmilliárd forintos összeg sokkal több, mint amennyit tavasszal kaphattak volna a papírokért, de 300 millióval kevesebb annál, amit most érnek.

Körülbelül 300-350 millió forintot veszített Győr önkormányzata azon, hogy számára hátrányos konstrukciót választott Rába-részvényei eladására – mondta az Indexnek Gyurcsik Attila. A Concorde elemzője szerint a Rába keddi forgalma és árfolyama mutatja: lett volna kereslet az aukción szabottnál magasabb áron is a gyár papírjaira.

A Rába-részvények kedden 2500 forint fölött forogtak a tőzsdén, a papírok rekordértékűket alig egy hete, szeptember 25-én, 2830 forintos árral érték el. Alig egy éve még csak 800 forint fölött járt az ár, de a szárnyalást mutatja: az elmúlt 180 nap, azaz fél év forgalommal súlyozott átlagárfolyama 2137 forint.

Gyorsított aukció

A 7,2 százalékos, 968 850 darabos részvénycsomagot gyorsított aukción keresztül adta el az önkormányzat kedden reggel. Az eljárás lényege, hogy korlátozott számú résztvevővel zajlik, azokat is csak az utolsó pillanatban értesítik, és a kínált ár mellett fontos szempont, hogy van-e, aki az egészet egyben, vagy legalábbis minél nagyobb részt egyben vesz meg a csomagból. Az eredmény: kedden a KBC 2150 forintos áron vette a részvényeket, és a piaci adatok alapján mintegy 600 000 darabot azonnal tovább is adott a tőzsdén, jelentős nyereséggel.

A gyorsított aukcióra az utolsó pillanatban hívták meg az öt legnagyobb brókercéget, így a Concorde-ot is, de az idő rövidsége miatt sem alakulhatott ki érdemi licit – mondta Gyurcsik Attila. Szerinte a tény, hogy még tegnap, az aukció után a részvénycsomag nagy részét sikerült a napi árfolyamon, illetve a nap végére 1,4 százalékos mínusszal, de 2500 forint felett értékesíteni (ma már újra 1,8 százalékos pluszt mutatott a Rába délután), mutatja: a piacon volt kereslet, voltak vevők, akik hajlandóak lettek volna az önkormányzat által elértnél lényegesen magasabb árat fizetni.

Az egész csomagon jelentkező 300-350 millió forint közötti extranyereséget Győr is bezsebelhette volna, ha a teljesen nyílt, előre meghirdetett értékesítés mellett dönt – érvelt az elemző.

Ellenzéki támogatással

A Fidesz vezette városi közgyűlésben minden frakció egyetértett a részvénycsomag eladásával, konszenzus volt abban is, hogy a tranzakció lebonyolítására közbeszerzést írjunk ki, legyen minimumár, illetve a befolyt összeget fejlesztésre fordítsuk – mondta az ellenzéki szocialisták városi elnöke, Neupor Zsolt az Indexnek.

Neupor hangsúlyozta: bár nyilván a városháza dolga, hogy az esetleg később felmerülő kérdések kapcsán szükségesnek tart-e valamiféle vizsgálatot, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ők tisztának látják az ügyletet. A szocialisták helyi elnöke hozzátette még, hogy egy önkormányzat nem tőzsdei szereplő, amely kockázatot vállalhat a maximális nyereségért, ők azt a konszenzust tartják fontosnak, amely a minimumár kikötésével is elért bevétel felhasználására vonatkozik.

Győr elégedett és fejleszt

A jövő évi költségvetés és a 2008-as tervek alapján dönti el a győri önkormányzat, milyen fejlesztésekre fordítja a Rába-részvények értékesítéséből származó több mint kétmilliárd forintot - közölte Borkai Zsolt fideszes polgármester szerdán. Borkai az MTI jelentése szerint hangsúlyozta: a közgyűlés frakciói között konszenzus van abban a tekintetben, hogy egyelőre nem költik el azt a bevételt, amelyhez a részvénycsomag keddi eladásából jutottak.

Az összeget kamatokkal és egyéb tranzakciókkal tovább akarják növelni - mondta a polgármester. A Rába-részvények eladása ügyében is egyetértés alakult ki az önkormányzat frakciói között. Ezt kívánták jelezni azzal is, hogy a sajtótájékoztatón együtt jelentek meg a frakciók vezetői.

Érdemi befolyás nem volt

A polgármester közölte: a város 150 millió forinttal nagyobb összeghez jutott, mint amit a múlt csütörtöki rendkívüli közgyűlés alsó határként megszabott a részvénycsomag értékesítéshez. Ez az összeg egy lehetséges vevő által eredetileg kínált 2000 forint volt részvényenként, ám két újabb ajánlat - egy részvényeként 2050 és egy 2100 forintos - hétfői megérkezését követően végül 2150 forintos áron kelt el a csomag.

A Rába-részvények értékesítéséhez először ez év tavaszán járult hozzá a győri közgyűlés, akkor azonban úgy ítélték meg, hogy érdemes kivárni, amíg az 1546 forintos részvényenkénti árfolyam nőni fog. A tavaszi közgyűlési döntés idején elfogadott minimumárhoz képest közel 600 millió forinttal járt jobban Győr városa, mondta Dézsi Csaba András, a Fidesz frakcióvezetője.

Az értékesítést a polgármester azzal indokolta, hogy a 7,2 százalékos részvénycsomaggal érdemi befolyást nem tudott gyakorolni a cégre az önkormányzat, másrészt pedig újabb és újabb források szükségesek a fejlesztésekhez.