Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Bezár a Ráckert

2001.05.22. 16:17
Drámai hír Budapest depressziós bohém közösségének: jövőre megszűnik a Ráckert. A mulatóhelyet azért zárják be, mert a Rác Fürdőt egy befektetői társaság felújítja, és szállodát épít hozzá. Az ambiciózus terv szerint a komplexumból sikló vezetne fel a Citadellához.
Ráckert (Fotó: Sziget.hu )
A mostani Ráckert helyén fog állni a tervezett 50-60 szobás szálloda - nyilatkozta az Indexnek Mogyorósi Ferenc, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGyH) Rt. osztályvezetője. A BGyH résztulajdonosa annak a Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft.-nek, amely az ingatlanfejlesztésben fog részt venni.

Van hely építkezni

A szórakozóhely bérlőjével évente kötnek szerződést, amelyet jövőre már nem újítanak meg - közölte Mogyorósi. Terveik szerint renoválják a gőzfürdőt, illetve kisebb úszómedencét, napozót, gyógyszállót és föld alá süllyesztett parkolót építenek mellé. A tabáni parkba azonban nem fognak betüremkedni, mivel a Rác telke jóval nagyobb az épületekénél: a II. világháborúban ugyanis lebombázták a fürdő egy részét, amelyet sohasem építettek újjá.

Ősszel kezdenének

Annak ellenére, hogy a területen szálloda is épül, a fürdőt és az uszodát "külsősök" is látogathatják. A mostaninál sokkal magasabb színvonalú szolgáltatás azonban többe is kerül majd - figyelmeztet Mogyorósi. Ha a szükséges engedélyeket megkapják, az építkezést már idén ősszel szeretnék elkezdeni.

Budapest, a siklók városa

A terv ambiciózus része, hogy a gyógyszálló elől sikló vezetne fel a citadellára. Városházi forrásból megtudtuk: a vasutat az Erzsébet-hídra felvezető Hegyalja út alatt vezetnék át. Az első kerület helyhatósága információnk szerint támogatja az elképzelést. Adott esetben két részre is választhatják a beruházást, hiszen a fürdő felújítása és bővítése jobban elő van készítve, mint a sikló kiépítése.

A Napi Gazdaság értesülése szerint a teljes beruházás 4 milliárd forintba kerülne. Rák Tibor, a BGyH műszaki igazgatója az Indexnek 4,5 milliárdot említett. A BGyH az építkezés előkészítésére alapította a Rév Nosztalgia Kft.-vel együtt a Rác Nosztalgia kft.-t, amelyben 25 százalékos részesedése van - közölte Rák. A tervvel a Rév Kft. kereste meg a fürdőcéget, és ők is hozzák a befektetőt. A tulajdoni arányok változhatnak a cégen belül, mivel Rák Tibor nem zárta ki, hogy később ingatlanokat apportálnának a kft.-be. Az induláshoz a Fővárosi Közgyűlés egyetértése szükséges. A városháza vállalkozási és vagyonkezelési ügyosztálya érdeklődésünkre nem kívánt tájékoztatást adni a főváros véleményéről.

Bornemisza keresi a befektetőt

A Rác Nosztalgia Kft. ügyvezetője a Rév első embere, Bornemisza Miklós. Kíváncsiak lettünk volna, ki lesz a befektető, és mikor épülhet meg a sikló, de az üzletembert egész nap nem lehetett elérni.

A misztikus hotel

A Rév Kft. a nyilvános cégadatbázisok és weboldalak tanúsága szerint minden bizonnyal a Nánási úton található, 58 szobás Best Western Lido szálloda tulajdonosa vagy üzemeltetője. Bizonyosat azért nem állíthatunk, mert Bornemisza Miklós elutazott, titkársága pedig az atomtitoknál is jobban védi az egyébként nem titkos adatokat. A Rác Kft. cégjegyzék szerinti telephelyének címe mindenestre megegyezik a hotelével, Bornemisza telefonja itt csöng, e-mailje lido hoteles, a titkárság pedig annyit árult el, hogy a hotel ügyvezetője az a Karsai Katalin, aki a Rév Kft.-ben ugyanezt a posztot tölti be.