Zoltán
21 °C
36 °C

Roham az olajradiátorokért

2009.01.08. 15:29
Nemcsak Boszniában vagy Bulgáriában, nálunk is megindult a roham az olajradiátorokért és hősugározókért, bár Magyarországon eddig semmiféle fennakadás nem volt a lakossági gázelletásában. A vevők jelentős része az intézményi szférába tartozik, ők viszont tízesével vásárolnak. A Media Markt már utánrendelt, de a Baumaxban, a Praktikerben és az Electro Worldben is érzik a rohamot.

Szerda délutántól jelentősen emelkedett a kereslet az elektromos fűtőberendezések (olajradiátorok és hősugárzók) iránt, néhány óra alatt az ilyenkor szokásos értékesítési mennyiség többszörösét vásárolták az emberek ezekből a termékekből – mondták az Index a Media Marktnál. Szánthó Balázs, a cég illetékese szerint a forgalom nagyobb részét intézményi vásárlások tették, teszik ki, amelyek nem ritkán 5-10-20 db készüléket vásárolnak egyszerre.

000T TRPar2342682

Szerda estére a normális esetben hetekre elegendő árukészlet jelentősen megfogyatkozott az áruházakban, ezért nagy mennyiségű árut rendeltek, amely a csütörtökön és a következő napokban folyamatosan érkezik be az áruházakba – mondta el Szánthó Balázs, hangsúlyozva, hogy ezen felül, ha továbbra is igény lesz rá, akár külföldi forrásból be tudnak szerezni nagy tételben elektromos fűtőeszközöket. A Media Markt üzletei is csatlakoztak az Országos Kereskedelmi Szövetség felhívásához, így az áruházak eladóterében csökkentették a hőmérsékletet.

A jelenlegi gázellátási helyzet miatt jelentősen megnőtt a kereslet az elektromos fűtőberendezések és a szilárd tüzelésű kályhák, kandallók iránt a Baumax üzleteiben is. Itt azt a választ kaptuk, hogy a készletek jelenleg elegendőnek bizonyulnak, de munkatársaik dolgoznak az utánpótlás-szállítás megszervezésén is.

Bár januárra a vásárlók rendszerint már beszerzik azokat a készülékeket, amelyekkel a fűtési rendszerüket kiegészítik, az Electro World áruházakban a hasonló időszakhoz képest mintegy háromszor annyi kiegészító fűtőkészüléket adtak el a napokban – mondták az Indexnek az áruház központjában. Az ilyen készülékek közül az Electro Worldben az olajradiátorok iránt nagyobb az érdeklődés, ezek a hősugárzókkal szemben nagyobb helyiség felmelegítésére is alkalmasak, és mivel a benne lévő olajat melegíti fel a készülék, így bizonyos ideig meg is tartják a meleget. A vásárlók többsége azonban nem magánszemély, hanem vállalkozás, akik az irodáik fűtését kívánják így biztosítani.

A Praktikerben is 2-3-szorosára ugrott az olajradiátorok és a hősugárzók forgalma a szilveszter előtti időszakhoz képest, itt azonban fontosnak tartották hangsúlyozni: 1-2 napos forgalmi adatokból nem lehet következtéseket levonni, egyelőre korai lenne megmondani, hogy mennyiben a hideg, és mennyiben a gázellátási zavaroktól való félelem játszik szerepet a megnövekedett vásárlói érdeklődésben.