Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Részben állami tulajdonban van a Gazdasági Rádió

2003.10.10. 14:20
Közvetett módon kisebbségi tulajdonosa az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-n keresztül az állam a hétfőn induló Gazdasági Rádiónak - derül ki a cégnyilvántartásból. Az állami vagyon kezelésével foglalkozó társaság két cég közbeiktatásával szerzett tulajdont a rádió tulajdonosában, a Műsor-Hang Kft.-ben.
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-n keresztül az állam is tulajdonosa a hétfőn induló Gazdasági Rádiónak. A cégnyilvántartás szerint az állami vagyon kezelésével foglalkozó társaságnak kisebbségi részesedése van abban a Műsor-Hang Kft.-ben, mely működteti a legújabb rádióadót.

Közvetett állami befolyás

Az ÁPV Rt. közvetetten, két cég közbeiktatásával szerzett kisebbségi tulajdont a rádió tulajdonosában, a Műsor-Hang Kft.-ben. A két cégben egyébként közvetlen befolyással rendelkezik az állami cég, ami azt jelenti, hogy tulajdoni részének mértéke nagyobb 75 százaléknál.

A cégek egymásba fonódó tulajdonosi szerkezete a következőképpen néz ki. A Műsor-Hang Kft.-ben kisebbségi tulajdonosa a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Kft. Ebben rendelkezik közvetlen befolyással a Regionális Fejlesztési Holding Rt. Ez utóbbi zárt részvénytársaságban pedig az ÁPV Rt. rendelkezik közvetlen befolyással. Az rt. egyik igazgatósági tagja egyébként Erős János, az MFB Rt. vezetője.

Többszöri halasztás indulás előtt

A Gazdasági Rádió október 13-án indul műsorával, bár kísérleti jelleggel már most is hallható. Simkó János vezérigazgató korábban úgy nyilatkozott, hogy a rádió elsősorban információs szolgálatként üzemel. Profiljának megfelelően a 25-55 éves, a fővárosban és az agglomerációban élő, elsősorban vállalkozói, cégvezetői és menedzser-réteget kívánja elérni. A Műsor-Hang Kft. tervei között szerepel az is, hogy hálózatosodással több vidéki, főleg városi rádióállomással is együttműködést kössenek.

Az ügy érdekessége, hogy az ORTT 2002 áprilisában nyilvánította nyertessé a Műsor-Hang Műsorszolgáltatót. Az akkor még betéti társaságként működő cég konzorciumként vett részt a pályázati eljárásban, de pályázati anyagában ígéretet tett arra, hogy a médiatörvénynek megfelelő társasági formává alakul, amennyiben megnyeri a frekvenciát. A bt. korlátolt felelősségű társasággá alakult, a tulajdonosi szerkezet nem változott.

A szerződést úgy kapta meg a kft., hogy 180 napon belül elindul a szolgáltatás - tudtuk meg az ORTT-től. Erre azonban többször is kértek halasztást a tulajdonosok, amit a testület megadott nekik. Az ORTT az Index kérdésére elmondta, teljesen szokványos, hogy halasztást kérnek a frekvenciát nyert adók. A késlekedés miatt ilyen esetekben semmilyen büntetést nem kapnak.