Viola
-5 °C
-2 °C

Amerikai tőke a magyar rákgyógyszer-fejlesztésben

2002.03.13. 10:32
Két és fél millió dolláros befektetéssel és körülbelül 30 millió dollár értékű közös fejlesztéssel járó licencmegállapodást kötött a magyar N-Gene Kutatási és Fejlesztési Kft. és a Nasdaqon jegyzett amerikai Allos Therapeutics Inc. gyógyszergyár.
Az N-Gene olyan új molekulát fedezett fel, amellyel csökkenthetők a rák gyógyításánál alkalmazott kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásai, az Allos pedig tapasztalatokkal rendelkezik a klinikai gyógyszerek kipróbálásában és jóváhagyatásában.

Az N-Gene-t magyar kutatók és menedzserek alapították 1997-ben, majd 2001 áprilisában 500 ezer dollárt fektetett a cégbe a Hungarian Innovative Technologies Fund.

A megállapodás 30 milió dolláros befektetéssel egyenértékű

Az egyesült államokbeli forgalmazás jogáért cserébe az Allos újabb 2,5 millió dollárt ruház be az N-Gene-be, továbbá - bizonyos szabadalmakért cserébe - elvégzi az N-Gene által felfedezett molekula, a BGP-15 teljes klinikai kipróbálását és jóváhagyatását az Egyesült Államokban.

Figyelembe véve, hogy ehhez mekkora összegre lett volna szüksége az N-Gene-nek, az Allosszal kötött megállapodás gyakorlatilag 30 millió dollár feletti beruházással egyenértékű a vállalkozás számára.

Amikor az USA-ban a gyógyszer piacra kerül, a licencdíjakat az N-Gene és az Allos megosztja egymással. Az Allos-megállapodástól függetlenül az N-Gene-nél a klinikai kipróbálás fázisában van egy a bőrrákot megakadályozó naptej és a cég egyéb ígéretes gyógyszerkémiai fejlesztései és kutatásai is számos betegség újszerű kezelését ígérik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!