Benedek
-4 °C
5 °C

Razziák országszerte, százmilliókért

2006.08.16. 12:43
Ahogyan már megszokott, az idei turisztikai szezonra sem csak a szállodások és a vendéglősök készültek fokozott erőkkel, hanem a hatóságok is. A nyári hónapokban az adóhivatal revizorai, a fogyasztóvédők és a közegészségügyi ellenőrök az eddigi, még korántsem végleges adatok szerint is csaknem 120 millió forintnyi bírságokat szabtak ki. Ez az összeg később még jócskán emelkedhet, mert például a fogyasztóvédelem csak októberre összesíti a razziák eredményeit.

Az eddigi adatok szerint az ÁNTSZ ellenőreinek a tolla fogott a legvastagabban a nyári idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzéseken. A közegészségügyi hatóság ellenőrei június 1. és augusztus 31. között végeztek és végeznek fokozott ellenőrzéseket az idegenforgalmi szempontból frekventált vendéglátó egységekben. Elsősorban élelmiszer-biztonsági, élelmiszer-higiéniai szempontból vizsgálódtak, többek között a nyers hús tárolásának és készítésének, a fagylaltárusításnak a körülményeit, a hidegkonyhai és cukrászipari termékek forgalmazási követelményeit ellenőrizték.

Nyolc helyet zártak be

A tisztiorvosi hivatalnak még csak az első hónapról vannak összesített adatai, a júliusi vizsgálatok eredményei augusztus végére születnek meg. Júniusban 6334 helyen összesen 6919 ellenőrzést végeztek, és a helyek egyötödében találtak szabálytalanságokat. Az előírásnak nem megfelelően működő 1262 helyből nyolcat bezárattak a fogyasztók egészségének veszélyeztetése, szabálytalan és azonosíthatatlan élelmiszer-tárolás vagy engedély nélküli tevékenység miatt, emellett összesen 87 832 537 forintnyi bírságot szabtak ki - közölte az Index kérdésére az ÁNTSZ.

A legnagyobb tételt ebből a minőségvédelmi bírság képezte, 649 esetben 76 573 537 forintot róttak ki a szabálytalankodókra ilyen jogcímen. További 147 esetben vetettek ki 6,395 milliónyi szabálysértési, valamint 445 alkalommal 3,964 milliónyi helyszíni bírságot. Emellett egészségvédelmi és végrehajtási bírságból további 900 ezer forintnyi büntetés származott.

A legsúlyosabb szabálytalanságnak idén nyáron is a lejárt fogyaszthatósági idejű termékek forgalmazása, a szakosított tárolás hiánya és a nem megfelelő hőfokon történő élelmiszer-tárolás számít. Emellett gyakran büntettek az ellenőrök kisebb hibák és vétségek - szabálytalan mosogatás vagy a fagylaltkönyv vezetésének hiányosságai - miatt is. A nyers hús és a belőle készült töltelékáru származása általában nyomon követhető, de néhány esetben előfordult ezen a téren is súlyos szabálytalanság - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A strandokon idén júniusban nem találtak kirívó közegészségügyi hiányosságot a tisztiorvosi szolgálat ellenőrei. A nyári gyermek- és ifjúsági táborokban rendszerint mind a főző-, mind a tálalókonyhák megfelelő közegészségügyi és higiénés állapotban voltak. Egyetlen tábor főzőkonyhájában akadtak az ÁNTSZ által durvának minősített szabálysértésre, ráadásul ott az élelmezésvezető sem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel.

Óvatosan az árakkal!

A tervek szerint szeptember közepéig tartanak az idei nyári szezonra vonatkozó fogyasztóvédelmi ellenőrzések, így azokról összesített adatok egyelőre még nincsenek - mondta kérdésünkre Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) helyettes szóvivője. Elsősorban vendéglátó és szálláshelyeken ellenőrzik a fogyasztók megkárosítására alkalmas szolgáltatói trükköket és mulasztásokat.

A szállásadóknál elsősorban az árfeltüntetés és a kategóriába sorolás szabályait vizsgálják. A leggyakoribb problémák a szállodáknál a csillagokkal - vagyis a kategóriák meghatározásával - van, de visszatérő jelenség az is, hogy panziók tüntetik fel magukat szállodaként.

Az árazásokkal a leggyakrabban a honlapokon van baj: a szálláshelyek weboldalain gyakran két-három éve elavult árak vannak, és az azok alapján választó vendéget kellemetlen meglepetés éri, amikor a helyszínen kiderül a 6500 forintos szobáról, hogy valójában már 8800 forintos. Utazás előtt tehát célszerű e-mailben vagy telefonon érdeklődni a valós tarifákról. A szálláshelyek üzemeltetőit egyébként már az ilyen mulasztásért is megbírságolják a fogyasztóvédők, még akkor is, ha a honlap karbantartásáért külsős cég felel.

Rum, vagy rumízű?

Harmincnál több kerozindíjas bejelentés
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez az idei nyári szezonban is nagy mennyiségben érkeztek az utazási irodák árfeltüntetését kifogásoló bejelentések. Június eleje óta több mint harminc fogyasztó tett panaszt azért, mert az utazási irodák nem a teljes út költségét tüntették fel áraikban, hanem kiegészítették azt egyéb tarifákkal. Az árfeltüntetés ilyen gyakorlata miatt a fogyasztóvédelmi egyesület - ez egy, az FVF-től függetlenül működő civil szervezet - pert is indított a Neckermann ellen.

A vendéglátóhelyeken is az árakról szóló tájékoztatást ellenőrzik kiemelten. Fontos, hogy az éttermek, bárok, egyéb helyek bejáratainál is, valamint a helységben is fel legyenek tüntetve az árak, és azok megegyezzenek. Bár Budapesten még nem találkoztak azzal a gyakorlattal, amiről Prágát megjárt turisták mesélnek - hogy más árat írnak ki számmal a turistáknak, és másat betűvel a csehül értő hazaiaknak -, Siklósi Máté elmondta: ha a kuncsaft több árat talál ugyanarra a termékre vagy szolgáltatásra, a legalacsonyabbat kell kifizetnie.

Az ellenőrök emellett vizsgálják a felszolgált italok minőségét és jellegét is. Ilyen például, hogy rum vagy pálinka helyett nem rum- vagy pálinkaízű italt szolgálnak-e fel, vagy hogy a szénsavmentes gyümölcsitalokat a szabály szerinti megnevezéssel forgalmazzák-e (gyümölcslének csak a 100 százalékos üdítő hívható, nektárnak a legalább 25 százalékos, míg az alatt gyümölcsital a szabályos megnevezés). Június óta a vendéglátósoknak a fogyasztói panaszokra harminc napon belül válaszolniuk kell. Az ellenőrök azt is vizsgálják, ezt az előírást - és általában a panaszokkal kapcsolatos egyéb szabályokat - betartják-e a vendéglátóhelyeken.

Bár a fogyasztóvédők nem ellenőrzik őket, az elmúlt hetekben - és nyaranta egyébként is rendszeresen - felmerülnek az utcai, engedélyezett valutaváltók tevékenységével kapcsolatos kifogások. Siklósi Máté erről annyit tudott mondani: arra, hogy az egyes hivatalos, engedéllyel működő váltók milyen árakat alkalmaznak, senki nem tud hatni. Semmilyen jogszabály nem tiltja ugyanis, hogy egy pénzváltó 220 forintot adjon egy euróért vagy 175-öt egy dollárért. Az viszont már alkalmas a fogyasztó megtévesztésére, ha a kiírt, kedvezőnek tűnő ár csak bizonyos - a mindennapokban váltott mennyiséget sokszorosan meghaladó - összegű valuta átváltásakor érvényes.

Harmadolt az APEH

Nincs nyugta a kínai piacon
Kétszer ellenőrizték a józsefvárosi kínai piacot júliusban az adórevizorok és a VPOP járőrei. Egyetlen kereskedőtől sem kaptak számlát, négy eladót rendőri segítséggel kellett beazonosítaniuk, egy üzletet bezártak, a razzia hárommilliós számlát hozott a piacozóknak. Négy nappal később már csak a kereskedők fele nem adott nyugtát - ez újabb egymilliót jelentett -, de emellett elkaptak egy számlákat és üres számlatömböket árusító "üzletembert" is, aki a bruttó összeg 7 százalékért számlát adott (kilenc különböző cégtől volt bélyegzője), vagy darabonként ezer forintért biankó számlalapot is lehetett tőle venni.

Az adóhatóság ellenőrei az idei nyáron az ellenőrzött helyeknek nagyjából egyharmadánál találtak szabálytalanságokat - tájékoztatta az Indexet az APEH. Július közepén háromnapos ellenőrzést tartottak a Balatonnál, a tó körüli települések "idegenforgalmilag frekventált területein", majd ezt augusztus elején egy utóellenőrzés követte. Az első körben Somogy, Veszprém és Zala megyében 102 revizor 864 helyen számla- és nyugtaadást, további 101 helyen a szabályos foglalkoztatást vizsgálta.

Az esetek egyharmadában találtak szabálysértést, ami várhatóan a szabálytalankodók 22,5 millió forintjába kerül. Az ideiglenesen nyitva tartó árusok (piacosok, vásározók, rendezvényeken dolgozó kereskedők) esetében a szabálytalanságok aránya elérte a 60 százalékot. Hét üzletet zártak be 12 napra számlaadási szabálytalanságok miatt, míg a foglalkoztatási szabálysértések 11 üzlet lezárását és egy adózó tevékenységének felfüggesztését eredményezte.

Nem tanultak

Az egy héttel későbbi utóellenőrzésre sem tanultak a szolgáltatók: akkor mintegy 120 vizsgálatot végeztek, és a helyek 32 százalékánál találtak szabálysértést. Az ideiglenesen nyitva tartó árusoknak ugyanakkor már "csak" a fele nem adott nyugtát. A bírságok összege újabb 3,3 millió forintot tett ki. Volt olyan eset, hogy egy büfé alkalmazottja - aki nem adott nyugtát és nem voltak nála az iratai - elszökött az adóellenőrök elől. Más esetben a délelőtt tízkor kinyító üzletben fél háromkor az egyes sorszámú nyugtát kapták a revizorok - de azt sem jószántából adta az eladó, hanem annak az egy forintnak a fejében, amivel a próbavásárlást igazolták az APEH-ellenőrök.

Az adóhivatal az F1 Magyar Nagydíj ideje alatt Mogyoródon is vendégeskedett, ami újabb 1,8 milliót hozott az államkasszának, továbbá két helyet 12 napra bezártak. A parkolókban a fizetőhelyek negyven százalékát próbálták eltitkolni, hatan feketén adták volna ki szobájukat - legalábbis ennyien buktak le -, és kéttucatnyi piacos ellen indult vizsgálat Forma-1-es versenycsapatok emblémáját hordozó ajándéktárgyak és ruházati termékek eredetének megállapítására. Az APEH-esek a Szigeten is ellenőriztek, ennek eredményét a fesztivál végén közlik.