Szilárda
-4 °C
2 °C

Megduplázzák a razziák számát

2007.05.16. 07:58
Rendőrséggel, határőrséggek, adóellenőrökkel és fogyasztóvédőkkel járnak razziázni a munkaügyi felügyelők. A cégek arra panaszkodnak, hogy nincs kellő szinkron a vétségek és büntetések között, a felügyelők pedig arra, hogy a vállalkozók ellehetetlenítik az ellenőrzést.

Legtöbbször már nem magukban járnak a munkaügyi felügyelők razziázni, hanem a társhatóságok képviselőivel együtt. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a rendőrséggel és a határőrséggel közösen hetente ellenőrzi a hazai munkaadókat – főként a feketefoglalkoztatással gyanúsíthatókat –, s egyre gyakrabban vonják be ebbe az adóellenőröket és a fogyasztóvédőket is.

Panaszkodnak a cégek

Az együttműködés az APEH-hel főleg azt célozza, hogy a „fantomcégeket” lebuktassák, s ebben segíti az ellenőrzési munkát, hogy januártól összeolvadt az egységes munkaügyi nyilvántartás az adóhatóság rendszerével, vagyis az adatok egy helyre futnak össze.

A munkaügyi és a fogyasztóvédelmi felügyelők a közös munka során főleg a munkagépek biztonságos kialakítását vizsgálják, ugyanis az érvényben lévő szabványok szerinti állapotát munkavédelmi szakképesítéssel hatékonyabban lehet megállapítani.

Az illegális jövedéki termékek színhelyei – például a piacok – is górcső alá kerülnek, itt az ellenőrzést a VPOP-val közösen végzik. A szaporodó vizsgálatokat az MGYOSZ tagvállalatai is érzik. Wimmer István főtitkár elmondta: a szigorúbb ellenőrzéseknek részben örülnek, mert a feketefoglalkoztatással tisztességtelen versenyelőnyhöz jutókat ezzel kiszűrik, ám sok, apró munkaügyi hibát vétő cég panaszkodik, hogy aránytalanul magasak a kiszabott bírságok.

Aki hibázik, azt meg kell büntetni, de jobban kell ügyelni a súlyozásra – emelte ki. Elmondta azt is, hogy a jogalkotóknak is jelezték, nagyobb szinkront kellene teremteni a munkaügyi vétségek és a büntetéstételek között. Hasonló panasszal élt az ÁFEOSZ is. Zs. Szőke Zoltán, a szervezet alelnöke elmondta, szintén készülnek egyeztetni a hatóságok vezetőivel, mert a kereskedelemben túl sok a megkérdőjelezhető kirótt büntetés.

Panaszkodnak a felügyelők

Nem csak a cégek, a munkaügyi felügyelők is panaszkodnak, mivel gyakran előfordul, hogy a vállalkozók ellehetetlenítik az ellenőrzést, megtagadják az együttműködést a hatósággal, sőt olyan is előfordult már, hogy a telephelyről kiutasították a felügyelőt. Mindez csak ront a munkaadó helyzetén, ilyenkor ugyanis biztos lehet a társaság, hogy újabb razzia lesz, de már valamelyik rendészeti erő segítségével – határőrség, rendőrség, VPOP.

A Világgazdaság úgy tudja, a bírságok befizetésén is meglátszik, hogy sok cég nem tartja jogosnak azt, és fellebbez. Tavaly hiába szabott ki az OMMF 7,2 milliárd forint büntetést a hazai munkaadókra, a vállalatok ennek még a felét sem fizették ki, mindössze hárommilliárdot sikerült eddig bekasszírozni. Az idei helyzet sem jobb. Az első három hónap alatt 1,7 milliárd forintra szankcionálták a munkaügyi felügyelők a cégeket, ám ebből eddig csak 534 millió folyt be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!