Az élelmiszer-ellenőrző hatóságok a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal koordinálásával felkészültek az élelmiszerek fokozott ellenőrzésére a nyári időszakban. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal hírlevelében szerdán közölte, fokozottan ellenőrzik a kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket, szállodákat, éttermeket, büféket, piacokat, vásárcsarnokokat, valamint a nagy élelmiszer-áruházakat.
A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek, nyári táborok, rendezvényszervezők is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre. Ugyancsak gyakori ellenőrzésre számíthatnak a nagy tömegrendezvények - Forma-1, Sziget fesztivál - vendéglátó egységei is.
Az ellenőrzések során elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, de kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére, a feketegazdaság elleni fellépésre is.
Kiemelt szempont a fogyasztók megkárosításának megelőzése is. Ezért ellenőrzik az ártájékoztatás, a jelölés, a reklámozás megfelelőségét, valamint próbavásárlással a kiszámolt árak pontosságát. A kiemelt ellenőrzési időszakban fokozottan ellenőrizni fogják a hatóságok munkatársai a szarvasmarhatartó telepeket, azok járványvédelmi helyzetét.