Aliz
6 °C
14 °C

A világ a Reader's Digest olvasói szerint

2002.03.06. 08:17
A Reader's Digest olvasótábora nem igazán tekinthető a magyar lakosság reprezentatív mikrokozmoszának. Az Index konzum- és tömeglélektani rovata ennek ellenére érdeklődéssel vetette magát az általános családi magazin "A magyarok leginkább gyógyszerészeikben, pilótáikban bíznak, valamint továbbra is ragaszkodnak a házasság intézményéhez és Nokia mobiltelefonjukhoz" című sajtóközleményébe.
A Magyarországon 180 ezer, Európa egészében pedig 5,7 millió előfizetővel rendelkező magazin tavaly év végén saját előfizetői adatbázisából kiválasztott 37850 embert; március 5-én pedig a McCann-Erickson reklámügynökség közreműködésével Magyarországon is felmutatta "az egyik legnagyobb és legátfogóbb fogyasztói felmérést, melyet valaha végeztek Európában".

Cseh módszertani kerti medencék

A "válaszadók összetételének változatosságát eredményező" "reprezentatív mintavétel" után a megkérdezetteknek már csupán annyi dolguk volt, hogy 30 termékkategóriában megnevezzék azt a márkát, amelyikben legjobban bíznak.

Higgadt, szenvedélyes, pesszimista lázadók
Az "elégedetlen" jelzővel Magyarországon illették legtöbben magukat. A német olvasó félénk és családközpontú. A holland nyugodt, megállapodott, ráadásul közösségi szellemű. A svéd optimista és vezetői hajlandóságokat mutat, a cseh énközpontú, a spanyol karrierista, a belga stresszes, a brit "hagyományos", a finn pedig ambiciózus. A franciák már érdekesebbek, ők óvatosak, tartózkodók és globális gondolkodásúak. A dánok elégedett, ösztönös kalandvágyók. A legellentmondásosabb az orosz lélek: passzív, másokat követő, ingatag, higgadt, szenvedélyes, pesszimista, lázadó.

"Érdekes módon Németországban a mosogatószerek, Olaszországban a tészták, Lengyelországban a tv-csatornák, Csehországban pedig a kerti medencék piacára voltak kíváncsiak a kutatók" - teszi hozzá az apró, destruktív tények szerelmeseire gondolva a marketingügynökség.

Egy füst alatt azt is megkérdezték tőlük, milyen intézményben/szervezetben, illetve milyen foglalkozású emberekben bíznak meg leginkább. Valamint egy előre megadott tulajdonságlistából választva jellemezniük kellett önmagukat.

Rágcsálnivaló kategóriák

A "Megbízható Európai Márkák 2002" címet viselő felmérés "rendkívül érdekes és közérdeklődésre számottartó" eredményeinek egyike szerint a magazin magyar olvasóinak 40 százaléka "nagy", 47 százalékuk pedig "elég nagy valószínűséggel" megvásárolja azokat a termékeket, amelyeken a Reader's Digest olvasói által odaítélt "Megbízható Márka" emblémát látja.

"A különböző termékcsoportok legmegbízhatóbbnak ítélt márkái Magyarországon a következők: az autók közül az Opel vitte el a pálmát, a mobiltelefonoknál a Nokia, a vitaminok kategóriájában a Centrum, az internetszolgáltatók között az Axelero, a bankoknál/lakástakarék-pénztáraknál az OTP, a mosóporok között az Ariel, a kozmetikai szereknél/bőrápolási termékeknél a Nivea, a háztartási kisgépek közül a Moulinex, míg a személyi számítógépeknél az IBM volt a nyertes.

Hazánkra jellemző kategóriákban a Győri Keksz termékei bizonyultak a legkedveltebb rágcsálnivalónak, a mobiltelefon-szolgáltatók között a Westel szolgáltatásai a legmegbízhatóbbnak, és az Amstel a legkeresettebb sör" - összegezte az eredményeket a közlemény.

Ehhez a mikrovilágok iránti tiszteletből csupán annyit lehetne hozzátenni, hogy az "alapok/mártások/leveskockák" kategóriában a Maggi diadalmaskodott, de - a teljesség igénye nélkül - felkerült listára az Algopyrin, az Omnia, az Ibusz, a Mol és a Malév is.

A tavalyi felmérés óta a toplistán mindent figyelembe véve csupán annyi történt, hogy a MatávNet új nevet kapott, a Béres cseppet pedig letaszította a Centrum.

A kormánynál csak a szakszevezet gyanúsabb

A magyar olvasók számára a házasság a legfontosabb intézmény, a megkérdezettek 35 százaléka nagyon, 36 százalékuk pedig eléggé bízik benne.

A "nagyon" és az "eléggé" megbízik kategóriát együttvéve azonban a házasságot rejtélyes módon megelőzi a posta és a rádió. Utána a tömegközlekedés és a televízió következik, majd az Európai Unió, a média, az euró, a fegyveres erők és az egyház.

A magazinokban csupán a Reader's Digest-olvasók 6 százaléka bízik meg "nagyon", "eléggé" pedig 38 százalékuk, holott az Index óvatos becslései szerint a válaszadók 100 százaléka vásárolja és olvassa az egyiket.

"Franciaországhoz és Olaszországhoz hasonlóan, a magyarok is a szakszervezetekben bíznak a legkevésbé: mindössze 2 százalékuk válaszolt úgy, hogy nagyon bízik bennük." A szakszervezeteket azonban az összes bizakodó körében épp csak megelőzi a 32 százalékos bizodalomnak örvendő kormány.

A politikusok iránt 91 százalékuk bizalmatlan

A pilóták és a gyógyszerészek iránti összolvasói rajongáshoz viszonyítva már-már magától értetődő, hogy a rosszul fizetett tanárok, ápolónők és orvosok csaknem minden ötödik magyar Reader's Digest-olvasó feltétlen bizalmát magukénak tudhatják.

Az autószerelőkkel, taxisofőrökkel és ügyvédekkel viszont már komoly bajuk van, legalábbis az alapán ítélve, hogy csupán 5-6 százalékuk bízik bennük nagyon. A pénzügyi tanácsadók és az autókereskedők 2, az utazásszervezők és a politikusok 1 százalékuk intenzív bizalmát élvezik, melyet csupán a pozitív egészekkel kifejezhetetlen ingatlanügynökök múltak alul.

Mindez messzemenően összhangban van a felmérésben megmutatkozó európai trenddel. Sőt, többé-kevésbé az Új-Zélandi fejleményekkel is, ahol a közelmúltban egy felmérés szerint a legkevésbé megbecsült foglalkozások listáján a politikusok feljöttek az utolsó előtti helyre, miután a kutatók a prostituáltakat is bevették a felmérésbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Győri házak a térképen, keress legszebb családi házak között.
  • Sopronba költöznél? Keresd meg a legszebb házakat sopronban
  • Albéletek Győrben az Otthontérképről!