Szilárda
-4 °C
3 °C

Kevesebben keresnek többet

2008.09.17. 10:22
Az év első hét hónapjában 0,4 százalékkal emelkedett a reálbér az előző év azonos időszakához viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Mivel a foglalkoztatottak létszáma közben 0,8 százalékkal csökkent, ezért a reálkeresetek növekedése nem gerjeszti az inflációt. A fizetések értéke a közszférában továbbra is csökkent, csak a versenyszektorban emelkedett.

A január-júliusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva a KSH adatai szerint. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 8,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. 2007 hasonló időszakában a reálbérek 6,2 százalékkal csökkentek. Magában júliusban a bruttó átlagkeresetek 7,8 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 6,9 százalékkal haladták meg az előző évi júliusit.

Az év első hét hónapjában a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120 700 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 600 forintnak, a szellemi foglalkozásúaké 155.500 forintnak felelt meg. A versenyszférában átlagosan 117 565 forintot vittek haza a dolgozók, a költségvetési alkalmazottak 130 332 forintot. A nettó kereset átlagosan 7,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 8,3 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 5,4 százalékos növekedés jellemezte. Ez azt jelenti, hogy míg a versenyszférában 1,5 százalékkal nőtt, addig a költségvetésiben 1,4 százalékkal csökkent a reálbér.

Január-júliusban összesen 2755 ezren álltak alkalmazásban, ami 0,8 százalékos csökkenést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest. Ezen belül a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 945 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,7 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett.

Korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többször is felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy a növekvő bérkiáramlás gerjeszti az inflációt. Viszont a legutóbbi, augusztusi tájékoztatójukon a jegybank elemzői megjegyezték, hogy a foglalkoztatottság csökkenése miatt a reálbértömeg stagnál, így nem növeli a keresletet, azaz nem ösztönzi a fogyasztói árak emelkedését. A vállalatok a reálbér-növekedésre a foglalkoztatás visszafogásával válaszolnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!