Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Jövőre hat-hét százalékkal nőhetnek a reálbérek

2002.10.07. 10:45
Ha jövőre 3-4,5 százalékkal gyarapodnak a versenyszférában a bruttó bérek, akkor a tervezett gazdasági növekedésnek megfelelő reálbér-emelkedés következik be, a nemzetgazdaság egészében pedig 6-7 százalékos reálbér-növekedés várható - jelentette ki a pénteki kormányülést követően Kiss Péter, a munkaügyi tárca vezetője. A kormány 45 milliárd forintot szán az agrártermelők hitelkonszolidációjára, 15 milliárddal pedig az elemi károkat elszenvedetteket támogatja.
Jövőre a tervezett gazdasági növekedésnek megfelelő reálbéremelés érhető el a versenyszférában a bruttó bérek 3-4,5 százalék közötti növelésével, a nemzetgazdaság egészében ennél is magasabb, 6-7 százalékos lehet a reálbérek gyarapodása - mondta Kiss Péter, a munkaügyi tárca vezetője a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatón. A miniszter jelezte, hogy az előbbi gondolat a kormányzat által a szociális partnereknek még szeptemberben eljuttatott dokumentumhoz készíttetett kiegészítő anyagban szerepel.

A kormányzat nem tett javaslatot a szociális partnereknek a jövő évi minimálbér mértékére, ezt rábízza az érintettekre, az említett elemzés viszont megállapítja, hogy az adószabályok változása miatt a minimálbér változatlan bruttó értéke esetén is 4,9 százalékkal nő nettó pozíciója. A miniszter azt is elmondta, hogy immár valamennyi érintett intézmények rendelkezésére áll a szeptember 1-től a közalkalmazotti szférában végrehajtott 50 százalékos béremelés forrása, a kincstár ugyanis átutalta a szükséges összeget.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő arról számolt be, hogy a kormány pénteki ülésén döntöttek annak a 60 milliárd forintnak a felosztásáról, amivel az elemi károkat szenvedett agrárgazdálkodók kikerülhetnek az adósságcsapdából. Az összegből 45 milliárdot szánnak a hitelkonszolidációra, 15 milliárdot pedig támogatás formájában kapnak meg a fagy-, aszálykárt elszenvedett gazdálkodók, akiknek a száma eléri a 150 ezret. Gál J. jelezte, hogy az érintettek - a zárszámadási törvény elfogadása után - még az idén hozzájutnak az őket megillető támogatáshoz.

Zavartalan az együttműködés az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Baja Ferenc, MeH politikai államtitkára vezette Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala között, félreértésen alapult az ezt megkérdőjelező, Bajának tulajdonított kijelentés - ismertette a kormány megállapítását a szóvivő, aki a fentiek igazolására a közös projekteket hozta fel. A kormányszóvivő beszámolt arról a döntésről is, aminek alapján térítésmentesen kerül a mogyoródi és az oroszházi önkormányzat tulajdonába egy-egy honvédelmi ingatlan, amelyeket a települések foglalkoztatási, illetve sportkonferencia célokra kívánnak hasznosítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!