Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jövőre hat-hét százalékkal nőhetnek a reálbérek

2002.10.07. 10:45
Ha jövőre 3-4,5 százalékkal gyarapodnak a versenyszférában a bruttó bérek, akkor a tervezett gazdasági növekedésnek megfelelő reálbér-emelkedés következik be, a nemzetgazdaság egészében pedig 6-7 százalékos reálbér-növekedés várható - jelentette ki a pénteki kormányülést követően Kiss Péter, a munkaügyi tárca vezetője. A kormány 45 milliárd forintot szán az agrártermelők hitelkonszolidációjára, 15 milliárddal pedig az elemi károkat elszenvedetteket támogatja.
Jövőre a tervezett gazdasági növekedésnek megfelelő reálbéremelés érhető el a versenyszférában a bruttó bérek 3-4,5 százalék közötti növelésével, a nemzetgazdaság egészében ennél is magasabb, 6-7 százalékos lehet a reálbérek gyarapodása - mondta Kiss Péter, a munkaügyi tárca vezetője a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatón. A miniszter jelezte, hogy az előbbi gondolat a kormányzat által a szociális partnereknek még szeptemberben eljuttatott dokumentumhoz készíttetett kiegészítő anyagban szerepel.

A kormányzat nem tett javaslatot a szociális partnereknek a jövő évi minimálbér mértékére, ezt rábízza az érintettekre, az említett elemzés viszont megállapítja, hogy az adószabályok változása miatt a minimálbér változatlan bruttó értéke esetén is 4,9 százalékkal nő nettó pozíciója. A miniszter azt is elmondta, hogy immár valamennyi érintett intézmények rendelkezésére áll a szeptember 1-től a közalkalmazotti szférában végrehajtott 50 százalékos béremelés forrása, a kincstár ugyanis átutalta a szükséges összeget.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő arról számolt be, hogy a kormány pénteki ülésén döntöttek annak a 60 milliárd forintnak a felosztásáról, amivel az elemi károkat szenvedett agrárgazdálkodók kikerülhetnek az adósságcsapdából. Az összegből 45 milliárdot szánnak a hitelkonszolidációra, 15 milliárdot pedig támogatás formájában kapnak meg a fagy-, aszálykárt elszenvedett gazdálkodók, akiknek a száma eléri a 150 ezret. Gál J. jelezte, hogy az érintettek - a zárszámadási törvény elfogadása után - még az idén hozzájutnak az őket megillető támogatáshoz.

Zavartalan az együttműködés az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Baja Ferenc, MeH politikai államtitkára vezette Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala között, félreértésen alapult az ezt megkérdőjelező, Bajának tulajdonított kijelentés - ismertette a kormány megállapítását a szóvivő, aki a fentiek igazolására a közös projekteket hozta fel. A kormányszóvivő beszámolt arról a döntésről is, aminek alapján térítésmentesen kerül a mogyoródi és az oroszházi önkormányzat tulajdonába egy-egy honvédelmi ingatlan, amelyeket a települések foglalkoztatási, illetve sportkonferencia célokra kívánnak hasznosítani.