Emőke
-4 °C
9 °C

A szakszervezetek 3,5 százalékos reálbéremelést akarnak

2003.08.07. 13:06
Csak a reálbérek szintentartására van lehetőség, ennél többre nem futja - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök. A szakszervezetek ragaszkodnak a 3,5 százalékos növekedéshez, tárgyalási alapnak sem tekintik a kormány tervét.
Még tárgyalási alapnak sem tekintik a szakszervezetek a kormány azon javaslatát, hogy jövőre nem növelik a reálbéreket. Az érdekvédők László Csaba pénzügyminiszternek az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi ülésén elhangzott kijelentésére reagáltak, mely szerint a reálbérek legközelebb csak 2005-2006-ban növekednek 1-2, illetve 2-3 százalékkal.

Egy nappal később Medgyessy Péter miniszterelnök is hasonlóan fogalmazott a Magyar Rádiónak adott interjújában: "csak a reálbér színvonal fenntartására van lehetőség az állami szektorban, ennél többre nem futja". A négy évre ígért 25 százalékos reálbér-emelésből 22 százalék átlagosan megvalósult az első egy-két évben.

"Ez nem tárgyalási alap"

Az OÉT ülésén a munkavállalói oldal határozottan kiállt a 3,5 százalékos reálbér növekedés mellett. Wittich Tamás, az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségéneke elnöke az Indexnek elmondta, egyértelmű a szakszervezetek álláspontja ebben a kérdésben: tárgyalási alapnak sem tekintik a kormány ilyen terveit.

"Elfogadhatatlan, hogy a gazdasági gondokért a kormány rendszeresen a bérek elfutását okolja" - közölte Wittich. A magyarországi bérek eleve le vannak szakadva az európai uniós fizetésektől. "Nem mondunk le arról, hogy közeledjenek az EU-átlaghoz a magyar bérek" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Kemény tárgyalásokra számítanak

Az MSZOSZ elnöke kemény tárgyalásokra számít, hiszen az adókulcsok elmaradó csökkenésével sem értenek egyet a kormánnyal.

"A kiindulópont a gazdasági növekedéssel összhangban lévő reálbér emelés" - nyilatkozta az Indexnek a Szakszervezetek Egyeztetési Fórumának elnöke. Szabó Endre szerint szociológiai felmérések is igazolják, ha szinten tartják a béreket egyik évről a másikra, azt az emberek körülményeik romlásaként élik meg. Még az 1-2 százalékos reálbér növekedést is úgy értékelik, hogy nem változott semmi.

Természetesen a Pénzügyminisztériumot is meg szerettük volna kérdezni az ügyben, de szerda reggel óta nem tudtak választ adni írásban feltett kérdéseinkre.