Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Minden száz forintunkból elvettek hetet

2008.03.19. 09:46
Tovább folytatódott a reálkeresetek csökkenése: januárban a 7,1 százalékos infláció mellett a fizetésünk 6,8 százalékot vesztett az értékéből. A bruttó átlagkeresetek összességében 1,5, a nettó átlagkeresetek 0,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Az alkalmazásban állók száma átlagosan 2 millió 725 ezer volt.

Idén januárban a teljes munkaidőben dolgozók átlagos bruttó keresete 206 200 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 179 100 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 281 600 forintot ért el. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete januárban a köztisztviselői illetményalap öt százalékos növelése mellett 85,4 százaléka, míg a versenyszférában dolgozóké 109,7 százaléka volt a tavalyinak. Az előbbinek az az oka, hogy a januári keresetek a közszférában a 13. havi bérnek csak az időarányos, nyolctizenketted részét tartalmazták.

Az év első hónapjában a nettó keresetek átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek. Ezen belül a versenyszférában 8,5 százalékos volt a növekedés, azonban a költségvetési szervezeteknél 12 százalékos visszaesést regisztráltak.

A tavalyinál kevesebbet keresünk

A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 125 100 forint volt. Ezen belül a fizikai foglalkozásúak 90 900 forintot, a szellemiek 162 900 forintot kerestek. A 215 300 forintos átlagos havi munkajövedelem 1 százalékkal volt alacsonyabb az előző év januárinál. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,2 százalékot tett ki.

A költségvetési szférában 710 ezren, a versenyszférában mintegy 1,934 millióan dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 5,8 százalékkal csökkent a létszám. Az ide tartozó fő gazdasági ágak mindegyikében (a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben) alacsonyabb a foglalkoztatottak száma, ha az oktatás és a közigazgatás gazdasági ágak közötti szakfeladati átsorolás hatását kiszűrjük – derül ki a KSH honlapján publikált gyorsajelentésből.

A kereseti index a költségvetési szférán belül az oktatás ágban volt a legalacsonyabb, amiben több módszertani változás is szerepet játszott. Így például az, hogy harmincezer, zömében alacsony keresetű dolgozót a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágból döntően az oktatási ágba soroltak át.

A versenyszférán belül átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (14,8 százalék), a kereskedelem, javítás (10,8 százalék), az építőipar (7,7 százalék), valamint a pénzügyi tevékenység (7,2 százalék) gazdasági ágban, derül ki a KSH jelentéséből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?