Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Összefognak a pénztárak és a biztosítók

2006.09.27. 07:28
A Magyar Biztosítók Szövetsége és a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége tárgyalásokat folytat, hogy még októberben olyan közös javaslattal lépjen fel, amelyből kiderül: a két szféra pontosan milyen szerepet játszhatna az egészségügyi reformban - tudta meg a Napi Gazdaság.

Az együttműködés érdekében a MÖESZ tegnap konferenciát rendezett arról, hogy a különböző szakértők miként képzelik el a reformot. A rendezvényen - mint az már szinte megszokott - a legmarkánsabb kijelentések Bokros Lajostól hangzottak el.

A Közép-európai Egyetem (CEU) professzora megszüntetné a nyugdíjak járulékmentességét. Érvelése szerint ugyanis nemcsak az a probléma, hogy a 3,1 millió nyugdíjas sok ennek az országnak, még ennél is nagyobb gondot jelenthet, hogy az egészségügyi szolgáltatások legnagyobb igénylői nem fizetnek egészségbiztosítási járulékot.

Érdekes módon az egészségügyi tárca államtitkára, Horváth Ágnes - szigorúan magánemberként - szintén elképzelhetőnek tartott a nyugdíjaknál ennek megfelelően valamiféle állami "bruttósítást".

Az előadók és a vitában részt vevő szakértők néhány kérdésben határozottan egyetértettek. Ilyen a "potyautasok megszüntetése" - itt nemcsak a biztosítási jogviszonnyal egyáltalán nem rendelkezőkre, hanem a minimálbérre bejelentettekre is gondoltak -, valamint az, hogy Magyarországon az egészségügyben megmaradt a szocializmusra jellemző hiánygazdálkodás.

Több előadó szerint is a jelenlegi rendszer gyors átalakításának kényszere mellett másodlagos kérdés, hogy egy vagy több biztosító legyen. Bokros most is harcosan kiállt a több-biztosítós (a nyugdíjrendszerhez hasonlóan hárompilléres) modell mellett, de óvott attól, hogy e szisztémától elkülönülten, tisztán állami finanszírozás mellett határozzák meg az alapszolgáltatásokat.

Véleménye szerint a szlovákiai kudarc oka is ebben keresendő, hiszen így egyes intézmények csak az állami forrásból is megélhetnek. Általános az egyetértés abban, hogy az egészségügyben átláthatóbb viszonyok és keményebb kontroll kell, de ennek módjáról már kevés szó esett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!