Valér
-1 °C
0 °C

Draskovics áttekinti a minisztériumok feladatait

2007.02.19. 14:15
Az ingatlanadó az államreformügyi kormánybiztos szerint nem feltétlenül jelenti a terhek növelését. Draskovics Tibor a költségvetési tervezésről egyeztetni készül az Állami Számvevőszék elnökével.

Az idei reformokat, amelyek célja a közszolgáltatások minőségének javítása, az eddigieknél szélesebb társadalmi alapú előkészítettség jellemzi majd - jelentette ki Draskovics Tibor államreformért felelős kormánybiztos a kormányszóvivői tájékoztatón.


Draskovics: a társadalombiztosítás terén már az idén nagy lépés várható

A kormánybiztos a programok közül kiemelte a társadalombiztosítás átalakítását, a minisztériumok feladatainak áttekintését, az államháztartás tervezésének, szerkezetének, gazdálkodásának újraszabályozását, illetve egy átfogó deregulációs program elkészítését a gyorsabb és egyértelműbb ügyintézés érdekében.

A napokban egyeztet

A költségvetés tervezéséről elmondta, hogy ebben a témában a napokban egyeztet az Állami Számvevőszék elnökével. Mint mondta, bízik benne, hogy a 2009-es költségvetést már az új szabályok szerint állítják össze. Hozzáfűzte: reményei szerint a 2009-es büdzsé már a programok alapján több évre előremutató elemeket is tartalmaz. Már az idén megváltoznak az állami vagyonkezelésre, illetve a költségvetési intézmények gazdálkodására vonatkozó szabályok - mondta.

A kormánybiztos a költségvetési tervezés felelősségéről elmondta: nem szeretnék kriminalizálni a munkát. A felelősség kérdését az intézmények és szabályok összessége biztosítja, nem a büntetőjog - hangsúlyozta.

Fél év elemzői munkája

Az ingatlanadót firtató kérdésre Draskovics Tibor kijelentette: a kormány célja az adórendszer lényeges és átfogó átalakítása a gyorsabb gazdasági növekedés, a magasabb foglalkoztatottság és a növekvő beruházások, valamint megtakarítások érdekében. Hozzátette azonban, hogy a következő fél év elemzői munkája dönti el, hogy egy ilyen átalakításnak milyen teret engednek a jelenlegi egyensúlyjavító célkitűzések. A kormánybiztos nem zárta ki az adórendszer szerkezeti elemeinek alapvető megváltoztatását sem, ám hangsúlyozta, hogy ennek időzítéséről csak széles körű áttekintés után döntenek. Az új adórendszer elemei közé kerülhet az ingatlanadó is, ám ez nem feltétlenül jelenti a terhek növelését, sokkal inkább a terhelés átcsoportosítását - mondta.

Draskovics Tibor szerint a társadalombiztosítás megújításában már az idén nagy lépés várható. A több biztosítóra vonatkozó javaslatot illető kérdésre hangsúlyozta, nem az az első kérdés, egy-, vagy több-biztosítós modell-e a megoldás. A feladat annak meghatározása, hogy a meglévő kasszából hogyan lehet a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtani úgy, hogy az egészségügyi intézmények hatékonysága növekedjen. Az egyik lehetséges megoldásnak nevezte a több-biztosítós rendszert, de hangsúlyozta, hogy ez a társadalombiztosítás keretei között, a nemzeti kockázatközösség fenntartása mellett valósulhatna csak meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!