Emőke
-4 °C
9 °C

500-1000 milliárdos reformalapot szeretne Orbán

2006.10.06. 09:07
Legalább 500-1000 milliárd forintnyi forrás kellene a nemzeti reformalapnak, amely az átmeneti időben finanszírozná az öt megreformálandó terület átalakítását - a gazdasági lapok értesülései szerint erről is tárgyalt Orbán Viktor szerda este üzletemberekkel. A Világgazdaság úgy tudja, ebből 2-4 évig költenének az átalakulásokra. Azt még nem tudni, honnan lenne erre pénz, de a Napi Gazdaság szerint az üzletemberek "elég óvatosan" fogadták a reformalap tervét.

Nemzeti reformalapot hozna létre Orbán Viktor; a Fidesz párt elnöke ebből finanszírozná az öt nagy reform, a közigazgatás-államigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a nyugdíj- és az adórendszer átalakításának elindítását. A gazdasági lapok értesülései szerint az ellenzéki pártelnök erről is tárgyalt az üzletemberekkel folytatott szerdai megbeszélésén.

A Világgazdaságnak Matolcsy György elmondta: legalább 500-1000 milliárd forintnyi forrás kellene ennek a nemzeti reformalapnak, hogy betölthesse feladatát. A Fidesz tervei szerint az alapból a következő 2-4 évben fedeznék az ágazatok átalakítását.

Ötletelés a forrásokról 

Arról még csak ötletelés van, hogy ez a pénz honnan származna. Matolcsy György szerint a százmilliárdok forrása megegyezés tárgya lenne a szakértői kormány és a nemzeti kerekasztalok résztvevői között. De tehetne bele összegeket az állami költségvetés, például bizonyos adóbevételeket vagy egyszeri befizetéseket ide irányítana - tette hozzá a Világgazdaságnak nyilatkozó volt gazdasági miniszter.

A lap úgy tudja, a zártkörű rendezvényen felmerült a forintválság veszélye is. Nem volt egyetértés abban, hogy a forint árfolyamára hogyan hat Gyurcsány Ferenc. Az üzletemberek részéről az a kérdés merült fel, hogy Gyurcsány esetleges lemondásával vagy lemondatásával összeomlik-e a forint, míg Orbán Viktor azt mondta, addig áll fenn a pénzügyi- és forintválság, amíg ez a kormány van hatalmon.

A korrupciót vagy az elfogadottságot segíti?

A Napi Gazdaság szerint az üzletemberek "elég óvatosan" fogadták a reformalap tervét, részben az információk hiánya miatt. Bár voltak, akik szerint az elgondolás segítené a reformok társadalmi elfogadottságát, mások szerint egy ilyen alap sértené a versenysemlegességet. A Napi Gazdaság szerint olyanok is akadtak, akik szerint ez a korrupció melegágya lenne.

A kamarai elnök, Parragh László szerint a reformalap ötletét érdemes lenne kidolgozni. Parragh szerint abba belekerülhetne a megszorításokból származó adóbevétel-többlet vagy az elosztórendszerek bevétele, ami növelhetné a reformok támogatottságát. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára, Horváth Gábor viszont azt mondta a Napinak: illuzió azt gondolni, hogy a magyarországi vállalkozások egy iylen alapon keresztül megfinanszíroznk a szükséges reformokat.

Elég sok pénz

Az 500-1000 milliárd forint ugyanis nemcsak tűnik brutálisan nagy összegnek, hanem valóban az. A tavalyi bevallások alapján a társasági adó fizetésére kötelezett vállalkozások adózás előtti eredménye 3239,97 milliárd forint volt, vagyis a nem evás vállalkozások éves teljesítményének harmadát-hatodát jelenti ez az alap.

Államháztartási szempontból sem kevésbé jelentős az összeg. Idén pénzforgalmi szemléletben 1760 milliárd forint körüli hiány várható, aminek 28-56 százalékát tenné ki a reformalapba szánt 500-1000 milliárd forint.

A Parragh által említett adóbevételi többletből ugyanakkor tényleg futná erre a célra - legalábbis ha valóra válnak Gyurcsány tervei, és összejön az áhított 1270 milliárdos plusz 2007-ben. Ha erre nincs is reális esély, az Index számításai szerint is teljesülhet egy 930-960 milliárdos összeg.