Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Fél évünk lesz a regadó visszaszerzésére

2006.11.09. 07:51
A kormány napokon belül benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely a korábban az uniós joggal ütköző módon megállapított regisztrációs adó visszafizetését szabályozza. A kormány más adótörvények módosítását is tervezi, így például csökkenthetik adóalapjukat az evások, és adókedvezményt kaphatnak a mikrovállalkozások is.

Napokon belül törvényjavaslatot nyújt be a kormány az uniós csatlakozás és a 2005 vége között befizetett regisztrációs adó visszatérítéséről. Erre egy, az adószabályozást az uniós joggal ütközőnek kimondó európai bírósági ítélet miatt van szükség.

A törvényt várhatóan még idén elfogadják; az onnantól számított fél év áll majd a jogosultak rendelkezésére a kérelmek benyújtására – érdemes a határidőt betartani, mert az elmulasztása jogvesztő, vagyis nem jut pénzéhez az autótulajdonos. Nem a teljes összeget kapják vissza az érintettek, hanem a befizetett és a jelenleg hatályos szabály alapján fizetendő adó különbözetét, viszont kamatot is fizet az állam.

Más adótörvényekről is tárgyalt tegnapi ülésén a kormány, bár nem mindegyikről született döntés, sőt pár meg is változhat. Egy javaslat szerint az e-bevallás kiterjesztése miatt emelkedő költségek kompenzálásaként a szolgáltatás díjának 10-15 százalékára rúgó adókedvezményben részesülhetnének a mikrovállalkozások, és az evások is csökkenthetnék adóalapjukat, más mértékekkel.

Az áfatörvény módosítása a számlák tartalmát szűkítené egy uniós irányelv teljesítéseként. Egyértelművé válna továbbá, hogy a munkaviszonyos ekhósoknak legalább a minimálbér után kell havonta fizetniük a járulékokat. A szolidaritási adóalapban elszámolható lesz a k+f.