Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Elmaradhat a várttól a regadó

2005.07.25. 07:59
Elképzelhető, hogy az év végére nem jön össze a tervezett több mint 62 milliárdos regisztrációs adó - véli a járműimportőrök egyesületének elnöke. Az első hat hónapban közel 27 milliárd folyt be, ez idő alatt tízezerrel kevesebb autót értékesítettek, mint egy évvel ezelőtt.
Csaknem 27 milliárd forint regisztrációs adó folyt be az első fél évben, ez némileg elmarad az időarányosan várható értéktől. A bevételek hónapról hónapra nőttek; februárban még a hárommilliárdot sem érte el a beszedett összeg, áprilisban már közel ötmilliárd érkezett a kasszába, júniusban pedig 6,3 milliárdot fizettek be az autótulajdonosok. Ez önmagában nem meglepő, az autóvásárlási hajlandóság alakulása szoros kapcsolatban van az évszakokkal: a tavaszi-nyári hónapokban mindig is többen vettek autót, mint télen. Ugyanakkor tény, hogy a tavalyi hasonló időszakokban rendre nagyobb volt a forgalom, mint az idén - mondja Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke. Szerinte egyértelműen visszaesett a kereslet, és ez nem szezonális okokra vezethető viszsza. Adataik szerint folyamatosan csökkennek az eladások, és semmi jel nem utal arra, hogy az év során megfordulna a tendencia. Amíg például tavaly az első fél évben 104 439 ezer autót adtak el, addig az idei első hat hónapban 94 642-t.

Előrehozott vásárlások

Nem is fog teljesülni a Pénzügyminisztérium éves bevételi terve - véli Győző Gábor. A várt 62,3 milliárdos bevétel 205-210 ezer új autó forgalomba helyezését feltételezné, ám az MGE úgy véli, legfeljebb 195-200 ezer talál gazdára. Igen rosszul alakulnak a külföldi használt autókkal kereskedő cégek értékesítései is, bár ezekről nincsenek pontos adatok.

A pénzügyi tárca úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az idei regisztrációsadó-bevételek tervezésénél nem számoltak az eladási volumen felfutásával, sőt 2-2,5 százalékos visszaesést prognosztizáltak. Azt is figyelembe vették, hogy januárban "valorizálták", azaz átlagosan 4-5 százalékkal növelték az adótételeket. E két hatás együttvéve eredményezte, hogy a tárca megelégedett az "adóbevételek szerényebb, 2,5 százalék körüli növekedésével".

Némi zavart okozhat, hogy a tavalyi tényleges adat (64,6 milliárd) és az idei előirányzat (62,3 milliárd) összevetése nemhogy növekedést, egyenesen csökkenést jelez, ám erre is kaptunk magyarázatot a tárcától: tavaly szeptemberben készült a költségvetési terv, akkor még csak 61 milliárdos bevételt tartottak valószínűnek, és ehhez képest határozták meg az idei számokat. Ám még az ősszel kiszivárgott, hogy az idén januártól szigorúbb lesz a szabályozás (nőnek az adótételek, s a regisztrációs adó áfaalapot képez), így sokan előre hozták vásárlásukat, azaz még tavaly megvették autójukat. Így 2004 utolsó hónapjaiban a személygépkocsi-eladások és a regisztrációs adó bevétele a számítottnál lényegesen gyorsabban nőtt: a költségvetés 3,6 milliárd forint terven felüli bevételre tett szert, ám ezt utólag már nem érvényesítették az előirányzat meghatározásában.