Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Visszatérítik a jogosulatlanul beszedett regadót

2006.10.05. 10:36
Nem volt összeegyeztethető a magyar regisztrációs adó más uniós jogszabályokkal, mert hátrányosan kezeli a más tagországokból származó használt autókat a belföldiekhez képest – állapította meg az Európai Bíróság. Azokat az autókat érinti az ítélet, melyeket 2004. május 1. és 2005. december 31. között hoztak be Magyarországra.

Nem egyeztethető össze az EU-csatlakozás után 2005. december 31-ig a használt autókra kivetett regisztrációs adó az uniós jogszabályokkal – döntött az Európai Bíróság. Az adótípus ugyanis hátrányosabban kezeli a más közösségi tagállamból származó használt autókat a belföldi használt autókhoz képest.

Avultság

Január elsejével lépett életbe az avultsági skála, mely azt mutatja, hogy az idő előrehaladtával (az autó életkorától függően) csökken a regisztrációs adótétel. Vagyis minél öregebb a gépkocsi, annál kevesebb regisztrációs adót kell fizetni - nyilatkozta az Indexnek Kőszegi Márk, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Ebből az következik, hogy akik ebben az időszakban használt autót vásároltak, azok száz százalékos regisztrációs adót fizettek. Ezek a vevők most vissza kell kapják a kifizetett adó egy részét. Ez úgy történik, hogy kiszámolják, az aviltsági szabályok alapján mennyit kellett volna fizetni, és a két összeg különbözetét megkapják a jogosultak.

A kereskedőkkel azonban más a helyzet. Ők ugyan megfizették a regisztrációs adó teljes összegét, amikor használt autót hoztak az országba, de ezt áthárították a vevőkre. Tehát a kereskedőknek nem fizetnek vissza pénz - közölte Kőszegi Márk. Más a helyzet azokkal, akik a kereskedőktől vásárolták meg az autókat, nekik természetesen jár a visszatérítés.

Nyolcmilliárd forint

A magyar állam végre fogja hajtani az Európai Bíróságnak a regisztrációs adóról szóló döntését. A pénzügyminisztérium számításai szerint ez egy 8 milliárd forint körüli tételt jelent – mondta Veres János. Hírügynökségi értesülések szerint 45 millió eurónyi kártérítésre lehet számítani, ami 12 milliárd forint körüli összeg lehet.

A pénzügyminisztérium azt szeretné, ha a lehető legegyszerűbb eljárásban megkaphatnák a pénzüket az érintettek. A miniszter közölte: a kormány még az ősszel pontot tesz az ügy végére, azt azonban nem tudta megmondani, hogy kormányrendelet vagy törvény szabályozza-e a kérdést. Részleteket csak akkor tudnak mondani, ha a kezükben lesz a bíróság ítélete.

A döntés következményeire a költségvetésben nem különítettek el konkrét összeget, ahogyan más konkrét ügyekre sem. Van azonban egy olyan általános tartalék a függőben lévő eljárásokra, abból fedezne tudják az Európa Bíróság döntése miatt fizetendő pénzt is. Így a bírósági ítélet nem növeli a várható hiányt – mondta a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter, a Deloitte vezető adópartnere a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta a számítási metódus kidolgozása és az esetleges bejelentő nyomtatványok elkészítése lehet most az adóhatóság legfontosabb feladata. Hazánk most került először abba a helyzetbe, hogy a hazai jogtól függetlenül kell kidolgozni, az Uniós jognak megfelelő eljárást.

Az EP eltörölné a regadót

A döntés előrelépést jelenthet az Európai Bizottság javaslatának elfogadása felé. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete kezdeményezte a regisztrációs adók rendszerének uniós szintű eltörlését és az adó beépítését az üzemben tartási díjba, elsősorban környezetvédelmi mutatók alapján.

Szeptember elején az Európai Bíróság döntött úgy, hogy fokozatosan megszüntetné a regisztrációs adót. Helyette környezetvédelmi szempontok alapján szednék be a terheket, amelyeket károsanyag-kibocsátáshoz kötnének. A változás tíz év alatt következne be, hogy elkerülhető legyen a már meglévő autók hirtelen leértékelődése.

Az adó eltörlése az unióban akár 15 millió autót is érinthet. Jelenleg ugyanarra az autóra több ország is kivethet regisztrációs adót, ha azt az egyik országból átviszik a másikba. Az elfogadott javaslat szerint ilyen esetekben az adó egy részét vissza kell térítenie annak az országnak, ahol korábban beszedték azt.