Judit
3 °C
7 °C

Egy helyen bírálnák el a regadót

2008.03.19. 14:17
A kormány szerdán dönt a regadó egyedi kiszabási eljárásáról. A tervezet szerint akár az is előfordulhat, hogy az egész országból Békéscsabára irányítják a fix értékvesztési táblázattal elégedetlen autósokat.

A regisztrációs adóról szóló törvény tavaly év végén elfogadott módosítása szerint 2008. április elsejétől megnyílik az út a behozni kívánt autó értékcsökkenésésének egyedi meghatározására. Viszont hiába van kevesebb mint két hét hátra a határidőig, az egyedi elbírálás gyakorlati menetéről semmi nem ismert. Annyi bizonyos csupán, hogy a vámhatóságnál az első papírok beadásakor lehet kérvényezni az egyedi elbírálást.

A vizsgálat várhatóan 30 ezer forintban meghatározott díját az autósnak kell megelőlegeznie, különben elveszíti még a túlzott adó miatti fellebbezés jogát is. Ha sikerül bizonyítania az igazát, a vizsgálati díjat visszakapja. Jelenleg könnyen található olyan típus, amelynél néhány éves korban a hivatalosan fizetendő regadó a belföldi teljes vételárat is meghaladja.

A kormány szerdán dönt a regadó egyedi kiszabási eljárásáról. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által készített pár soros tervezet a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) hét regionális egységéből egyet bízna meg országos hatáskörrel az értékbecslő vizsgálat elvégzésével. Információink szerint az is előfordulhat, hogy egyetlen telephelyre, az egész országból a fővárostól kereken 200 kilométerre fekvő Békéscsabára irányítanák a fix értékvesztési táblázattal elégedetlen autósokat.

További problémát jelent, hogy az uniós jog szerint a regadót a vásárláskori állapot szerint kellene kiszámolni, viszont az értékbecslő vizsgálatra az NKH csak kijavított állapotban, műszaki vizsga után engedné az autókat. Tehát az autósoknak fel kellene javítaniuk az autó állapotát, és így jogosnál magasabb adót kellene fizetniük.

De nem csak emiatt figyelmeztetheti ismét Magyarországot az Európai Bizottság, ugyanis a hatályos törvény szerint az értékbecslő eljárás semmilyen állapotú autónál nem állapíthat meg 10 százaléknál kisebb maradványértéket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?