Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Megszűnik a Reggel

2005.11.04. 11:33
Megszűnik az alig egy éve, 2004 októberében indult Reggel című napilap. Az Axel Springer gondozásában megjelenő lap munkatársainak egy részét a kiadón belül tovább foglalkoztatják, de lesznek olyanok is, akiknek nem tudnak majd munkát biztosítani. A kiadó a piac szűkülésére hivatkozva szüntette be a lap kiadását, amely pénteken jelent meg utoljára.

Megszűnik az Axel Springer kiadó Reggel című napilapja. A Reggel független fővárosi közéleti újságként kerül a standokra, ígérte az induláskor a Világgazdaság hasábjain a kiadó. Bayer József, az Axel Springer-Magyarország ügyvezető igazgatója a Reggel piaci pozicionálásával kapcsolatban akkor jelezte: Magyarországon jelenleg négy országos politikai napilap jelenik meg, a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap és a Népszava mintegy háromszázezer eladott példányszámban jut el az olvasókhoz. Ezek a lapok közvetlenül vagy közvetve pártok és hozzájuk közel álló intézmények felügyelete alá tartoznak. Emiatt politikai függetlenségük erőteljesen megkérdőjelezhető, mondta Bayer.

A Reggel koncepciója az volt, hogy az országosan kilenc megyei napilapot kiadó német médiaóriás létrehozza lényegében fővárosi napilapját, ezzel növelve a kiadócsoport hirdetési felületeit. A Reggel által készített politikai és gazdasági oldalak valamennyi Axel Springer által kiadott megyei lapban megjelentek. Korábban ezt a feladatot az AS hírügynöksége, az Europress látta el, amely most újjáalakul, részben átvéve a napilap stábját.

A reggel példányszámát illetően egyébként a közelmúltban vita alakult ki a nagy hazai kiadók között. A HVG beszámolója szerint az AS ugyanis azt állította a lapról, hogy ezt már 60 ezer példányban terjesztik, de nem tették hozzá, hogy az 54 ezer elfogyott lapból csak 18 ezerért fizetnek egyáltalán valamennyit olvasóik. A kiadó által közölt adatok miatt Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség (Matesz) is vizsgálódott, de végül csak apró hibákért marasztalták el az Axel Springert.

Soltész Mihály, a napilap főszerkesztője az Indexnek megerősítette, hogy megszűnik a lap és a pénteki szám volt az utolsó megjelent példány. A cégcsoport fejlesztői igazgatói posztját is betöltő Soltész közölte, hogy a lapnál dolgozókat igyekeznek a kiadón belül elhelyezni, a stáb egy része biztosan megmarad, ők képezik majd az újjáalakuló házi hírügynökség, az Europress stábját, amely a továbbiakban is ellátja majd a megyei lapokat országos hírekkel.

A cégcsoport más kiadványainál helyezkedhetnek el néhányan, de a főszerkesztő elmondta, hogy olyan munkatársak is vannak, akiknek nem tudnak a továbbiakban munkát biztosítani. Soltész a lappiac szűkülésével magyarázta a kiadó lépését, jelezve, hogy a lap veszteségeinek további finanszírozásától sem volt várható a Reggel pozíciónak javulása.