Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hazánk vonzza a regionális központokat

2003.07.23. 07:47
Egyre több multi létesít külföldön regionális szolgáltató központokat. Hazánkba, főként Budapestre jellemzően észak-amerikai, angolszász és Benelux államokbeli cégek hoznak több száz kvalifikált diplomásnak munkát teremtő, három-húszmillió dolláros befektetést ezen a módon.
Az ENSZ kereskedelemfejlesztési intézete, az UNCTAD részletes régióközpont-befogadói listáján régióbeli elsők vagyunk. A jelek szerint pénzügyi elszámolói, ügyfélszolgálati, valamint humán erőforrás központok települhetnek a közeli jövőben Magyarországra.

Romániával közösen az élen

Az elmúlt időszakban egyre erőteljesebb trendként a transznacionális vállalatok regionális központokat hoznak létre székhelyüktől távoli földrészeken vagy országokban: tavaly január és az idén március között összesen 829 ilyen projektet hoztak tető alá ezek a vállalatok - olvasható az UNCTAD most közzétett jelentésében. Ezek durván harmadának fejlődő országokbeli helyszínt választottak.

Magyarországon az UNCTAD felmérése szerint három vállalati regionális kiszolgáló központot létesítettek ez idő alatt. Ezzel - az ugyancsak hármat befogadó Romániával - közösen vezetjük a térségbeli toplistát. A versenyt mutatja, hogy a 829 központot összesen 52 államban, köztük 31 fejlődő országban létesítették. Hazánkban már tíz ilyen működik, többek között a General Electric, a General Motors, az ING Bank és a British American Tobacco központja.

Költségmegtakarítás miatt jönnek

Az UNCTAD jelentésével egybevágnak a magyar tapasztalatok is: az anyacég vállalati konszolidációs megfontolásokból létesített szolgáltató központokat, illetve másutt már működő ilyen centrumokat költségmegtakarítás címén helyezett át ide, mondta Brunczvik Csilla, az ITDH kiemelt befektetési projektek igazgatóságának helyettes igazgatója.

Van arra is példa, hogy más vállalatok számára bérmunkát végző szolgáltató központokat létesítettek nálunk, de vannak ügyfélszolgálati, továbbá már humán erőforrásközpont-létesítési tervek is. Az ITDH-nál mintegy másfél éve tapasztalják a fokozódó érdeklődést ilyen jellegű befektetések iránt.

Akár húszmillió dollárba is kerülhet

Egyre határozottabb tendencia, hogy a zöldmezős termelőberuházásokról áttevődik a hangsúly a szolgáltatószektorra. Ilyen központok ki- vagy áttelepítése ugyanis viszonylag kevés egyszeri befektetésből megvalósítható, miközben egyébként nagyon sok kvalifikált munkahelyet teremtenek.

A szükséges ingatlant általában bérlik, a számítástechnikát vagy bérlik, vagy behozzák, esetleg itt veszik meg. A magyar tapasztalatok szerint a kisebb központok, azaz a 25 fő körüli létszámmal dolgozók három-négymillió dolláros (hét-kilencszázmillió forintos), az ezer főnél több alkalmazottal működők pedig durván 15-20 millió dolláros (négy-négy és félmilliárd forintos) befektetéssel valósíthatók meg.

A vállalati központok, regionális központok és szolgáltató központok más országba helyezése nagyon sok előnnyel jár a fogadó ország számára, írja az UNCTAD jelentése, példaként említve - a foglalkoztatásbeli és a helyi lakosok karrierelőnyei mellett -, hogy általuk nemzetközileg elismert befektetői célországgá lehet válni. Ha pedig a központ egyben k+f feladatokat is ellát, akkor további pluszként a helyi kutatási-fejlesztési tevékenység is fellendül.

Angolszász és Benelux államokból jönnek

Tény, hogy a munkahelyteremtő képességük jelentős ezeknek a központoknak, mondta az ITDH igazgatóhelyettese. A General Electric Budapesten létesített európai szolgáltató központja pél-dául az év végére már ötszáz főt foglalkoztat, s az ING Bank napokban bejelentett centruma teljes kapacitáson négyszáz főnek kínál majd munkaalkalmat. Ráadásul a kvalifikált jórészt idegen nyelveket beszélő diplomásokat keresik.

Jellemzően USA-beli, angolszász, illetve Benelux államokbeli anyacégek hozzák Magyarországra ezeket a központokat - legalábbis ez az ITDH tapasztalata mind a már megvalósult, mind pedig az előkészítés stádiumában lévő projektek esetében. Brunczvik Csillától azt is megtudtuk, ezek általában több száz főt foglalkoztatnak (bár vannak kisebb cégek kisebb központjai is nálunk), s jellemzően Budapesten valósulnak meg. Pontosabban a 300 főnél több embert foglalkoztatók egyértelműen a fővárost választják a projekt színteréül, míg kisebbek vannak vidéki városokban is.

Olcsó a kvalifikált munkaerő

Magyarország "népszerűségét" e téren a befektetők azzal magyarázzák, hogy itt viszonylag alacsony a társasági adó, s a rendelkezésre álló kvalifikált munkaerő még mindig relatíve olcsó, ugyanakkor kiváló munkát végez, idézi a véleményeket az igazgatóhelyettes. S miközben igaz, hogy az idegen nyelvtudás szempontjából más térségbeli országok jobban állnak a középfokú végzettségűeket tekintve, ám a hazai diplomások már rendelkeznek a szükséges tudással ezen a téren is.

A külföldi működőtőkéért egyre élesedő nemzetközi versenyben úgy lehet a jövőben helytállni, hogy az ilyen központokhoz szükséges feltételeknek megfelelni tudó országok befektetésösztönző tevékenységüket a regionális vállalati központok becsábítására fokuszálják, tanácsolja az UNCTAD. Különösen azoknak lehet ez fontos, amelyek híján vannak természeti kincseknek és más, földrajzi elhelyezkedéssel összefüggő előnyöknek.