Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fix összegű lesz a regisztrációs díj

2003.09.25. 09:29
Az előzetes számítások szerint 2004-ben hétmilliárd forint többletbevételhez jut a költségvetés a jövő májusban érvénybe lépő regisztrációs adó után, amelyet a Magyarországon forgalomba helyezett személygépkocsi és lakóautó után kell fizetni - tudta meg a NAPI Gazdaság.
A tervezet motorfajta, teljesítmény és környezetterhelés alapján öt kategóriát állít fel, amelyekre tételesen állapítja meg a regisztrációs adó értékét. Ennek legkisebb összege 90 ezer, a legmagasabb pedig 1,6 millió forint. Az új adó bevezetésével Magyarország eleget tesz annak az uniós elvárásnak, hogy a csatlakozással egyidejűleg megszűnjenek a tagországokból származó termékek utáni vám- és vámjellegű költségvetési befizetések, így a fogyasztási adó is. Ehelyett regisztrációs adó terheli a személyautók forgalomba helyezését.

Fix összeg

Amíg jelenleg a jármű műszaki paraméterei alapján, százalékos arányban határozzák meg a fogyasztási adó összegét, addig a regisztrációs adó fix összegű lesz. A regisztrációs adó nemcsak az új járművekre, hanem a használt autók üzembe helyezésére, valamint az autó átalakítására is vonatkozik. (Ez utóbbi esetben csak a változás arányában kell a különbözeti adóösszeget megfizetni.) A kormányzat szándékai szerint különösen a használt autók esetében hozhat nagyobb arányú költségvetési bevételt a fix adó, mivel az egyes kategóriaösszegek nem függnek majd a számlaértéktől, így elejét lehet venni az alulszámlázásnak.

A vámhatóság állapítja meg

A regisztrációs adót a vámhatóság állapítja meg adókivetéssel, az EU-n kívülről beérkező személygépkocsiknál és lakóautóknál a vámeljárás keretében határozzák meg a fizetési kötelezettséget. A Magyarországon első ízben nyilvántartásba vett járművek után a forgalmazónak negyedévente adóelőleget kell fizetnie. (Ennek magyarázata, hogy a regisztrációs adó ne okozzon fennakadást a már kialakult értékesítési szokásokban.) A tervezet a muzeális jellegű személyautók esetében - a környezetvédelmi besorolás osztályzatától függetlenül - 200 ezer forintot javasol bevezetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!