Bernadett
-2 °C
4 °C

Sereghajtók vagyunk Közép-Európában

2003.06.06. 11:05
A következő két hétvégén a csehek és a lengyelek is szavaznak hazájuk uniós csatlakozásáról. A közép-európai országok nem egészen egy évvel a belépés előtt eltérő konjunkturális helyzetben vannak: a csehek és a szlovákok mutatói javulnak, hazánké és Lengyelországé romlik. Ami azonos: minden országban súlyos gond a költségvetési hiány.
A közép-európai térség éllovasa a gazdasági növekedés ütemét tekintve Szlovákia, ahol tavaly a leggyorsabban, 4,4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék (GDP). A pozsonyi jegybank a kedvezőtlen világgazdasági feltételek miatt csak 4,1, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig mindössze 4 százalékos növekedést vár erre az évre.

Szlovákiába tavaly négymilliárd dollár érkezett

A tavalyi növekedést döntően a belső fogyasztás gerjesztette, ami a reálbérek 5,8 százalékos emelkedésére támaszkodott. Idén azonban a növekedésben várhatóan nagyobb szerepet kap a kivitel. Tavaly nagymértékben felgyorsultak a külföldi működőtőke-befektetések, az ország ebben a tekintetben a térség egyik éllovasa. A deficit viszont az IMF szerint még 2005-ben is 6 százalék lesz, így 2008 előtt nem várható az euró bevezetése.

Északi szomszédunkban tavaly már négymilliárd dollárt fektettek be, ami a közép-európai térségben a lengyelekkel holtversenyben a második legnagyobb mennyiség. Különösen figyelemreméltó ez az összeg, ha számításba vesszük, hogy egy évvel korábban még csak másfél milliárd dollár érkezett Szlovákiába, amivel akkor abszolút sereghajtók voltak.

Nem kellettünk a befektetőknek

Helyüket tavaly már hazánk vette át: Magyarországra a 2001-es 2,4 milliárd dollár után tavaly már csak 1,6 milliárd érkezett. Abból a szempontból még rosszabb helyzetben is vagyunk, hogy a szlovákokhoz tavalyelőtt a négy országban befektetett tőke több mint tíz százaléka érkezett, hozzánk viszont 2002-ben csak mintegy kilenc százalék.

A külföldi tőke érdeklődése ugyanis a múlt évben megnőtt a térség iránt. 2001-ben még csak 14,5 milliárd dolllárnyi működőtőkét fektettek be a négy országban, tavaly már 17,6 milliárdot. A legtöbb pénz két éve még a lengyelekhez érkezett (az összes befektetés 40 százaléka), tavaly már a csehek álltak az első helyen a 8 milliárd dollárral, ami az összes befektetett pénz 45 százalékát jelentette.

A cseh gazdaság kifulladt

Csehországban ennek ellenére nincs ok az optimizmusra. Tavaly mindössze két százalékkal bővült a GDP, sőt, az év utolsó negyedében már csak másfél százalékos volt a növekedés. Az exportpiacok szűkülése miatt idén sem várható számottevő gyorsulás, így az elemzők folyamatosan rontják előrejelzéseiket.

A Valutaalap a tavaly szeptemberi 3,2 százalék után mostmár két százaléknál kisebb növekedést prognosztizál (hazánkban a 3,3 százalékos jóslatot 3,6 százalékra korrigálták). Az államháztartási hiány a szlovákokhoz hasonlóan Csehországban is igen magas, és az IMF szerint a mostani 6,5 százalékról 2006-ig is csak négy százalékra csökken.

A lengyel GDP csak 1,3 százalékkal nőtt

Bár hazánkba kevesebb tőke érkezett, mint a lengyelekhez, az egy főre jutó működőtőke-befektetés és a gazdaság állapota alpján Lengyelország helyzete talán még a mienknél is rosszabb. Tavaly egy lakosra mindössze 104 dollárnyi befektetés jutott (nálunk 157, a szlovákoknál 744, a cseheknél 785 dollár), a GDP növekedési üteme a 2001-es egy százalékról csak 1,3 százalékra gyorsult tavaly.

A lengyel kormány erre az évre ugyan már 3,5 százalékos bővüléssel számol, a külgazdasági körülmények romlása miatt azonban ez kétséges. A pénzügyminisztériumban a költségvetési hiány csökkentését tekintik elsődlegesnek, de még Kolodko pénzügyminiszter sem hiszi, hogy országa 2007 előtt csatlakozhat az eurózónához, a kormányfő 2007 és 2009 közé várja a közös európai pénz lengyelországi bevezetését.