Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Magyarország régiós első befektetésekben

2003.08.26. 09:33
Miközben Magyarország jócskán hátrébb szorult a régión belül a befogadott közvetlen működőtőke-állomány (FDI) nagysága tekintetében, egyértelműen éllovas a kifelé irányuló közvetlen befektetések nagysága szempontjából. Csaknem annyi működő tőkét helyeztek ki magyarországi vállalatok 2002 végéig a világ más országaiba, mint amennyit a térség többi országában bejegyzett cégek együttvéve.
Miközben Magyarország jócskán hátrébb szorult a régión belül a befogadott közvetlen működőtőke-állomány (FDI) nagysága tekintetében, egyértelműen éllovas a kifelé irányuló közvetlen befektetések nagysága szempontjából. Tavaly év végén 7100 milliárd dollárra rúgott az FDI-állomány értéke a világban.

Szlovákia, Románia és Macekónia az élen

Csaknem annyi működő tőkét helyeztek ki magyarországi vállalatok 2002 végéig a világ más országaiba, mint amennyit a térség többi országában bejegyzett cégek együttvéve - derül ki az ENSZ kereskedelemfejlesztési szervezete (UNCTAD) által most közzétett, a működő tőke bevonását, illetve kihelyezését vizsgáló tanulmányából. Az UNCTAD-jelentés ugyan nem szól róla, de az 1999-2003 közti időszak magyar működőtőke-befektetéseinek első számú célpontja Szlovákia, de sok magyar cég jelent meg Romániában is. A kihelyezett összeg tekintetében az élcsoportban van (a Matáv ügylete révén) Macedónia is.

Magasan vezet a világban a befogadott külföldi működőtőke-állomány nagyságát tekintve a fejlett országok csoportja, közülük csak egy, Japán nem domináns FDI-befogadó. A fejlődők közül Kína, Hongkong és Brazília jelentős befogadó ország. Az éves áramlásnál az állomány nagysága sokkal fontosabb, hiszen ez teszi lehetővé a termelésen keresztül az integrációt a világ gazdasági vérkeringésébe, s ez alakítja az egyes országok "szakosodását", emlékeztet a jelentés.

Sok a transznacionális vállalat a régióban

A fejlett országok - élükön az USA-val, az Egyesült Királysággal és Németországgal - büszkélkedhetnek az FDI-állomány kétharmadával, ám ez összesített GDP-jüknek csupán 19 százalékát adja. Ugyanakkor a fejlődőknek sokkal kevesebb jutott eddig (összesen 2300 milliárd dollárnyi), ez az ő összesített bruttó hazai terméküknek mégis nagyobb arányát, mintegy harmadát jelenti.

Kelet- és Közép-Európa valahol félúton van e mutató szerint: az 1990-ben regisztrált hárommilliárd dolláros állománnyal szemben tavaly év végén már 188 milliárdra rúgott a megtelepedett FDI összege, ami 21 százalékos GDP-arányt jelent számukra. A 49 legkevésbé fejlett ország az FDI-állománynak csak két százalékát tudta magához vonzani.

A közvetlen működőtőke-kihelyezést tekintve a fejlett országok még inkább dominálnak, a teljes állomány kilencven százaléka tőlük származik. A változást az jelenti, hogy az EU ma már magasan a vezető tőkekihelyező (3400 milliárd dollárral), szemben az USA 1500 milliárdjával. A fejlődő országokból kihelyezett FDI jócskán megsokszorozódott, ma már ez az állomány a GDP-jük 13 százalékának felel meg. A jelentés szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több transznacionális vállalat fejlődött ki ezekben az országokban.