Klaudia
-3 °C
3 °C

Újra módosulhat a regisztrációs adó

2004.05.03. 08:38
A két kormánypárt közös javaslatot nyújtott be a parlamentnek a regisztrációs adó megváltoztatására.
Közös koalíciós javaslatot adott be egy SZDSZ-es és egy MSZP-s képviselő a regisztrációs adóról szóló szabályozás megváltoztatására - értesült a Napi Gazdaság. Kóródi Mária és Kovács Tibor javaslata értelmében a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló, tavaly megszületett törvény rendelkezne a vámraktározási tevékenységet végző gazdálkodók tehermentesítéséről.

A javaslat e vállalkozói kört felmentené a vámbiztosíték regisztrációs adót fedező hányadának megfizetése alól. Ennek oka, hogy a regisztrációs adó esetében a befizetést már a fogyasztási adót kiváltó korábbi törvényben meghatározott adóigazolási rendszer is biztosítja. A törvény néhány szavas változása nem érintené az eddig a regisztrációs adó tárgyával egy besorolás alá eső tételeket, így marad a vámbiztosíték az átmeneti megőrzés alatt lévő árukra, a vámraktár üzemeltetéséhez kapcsolódó tételekre, illetve a KAP vagy a nemzeti agrártámogatási rendszer előfinanszírozása keretében vámraktárba kerülő árukra.

A biztosíték mértéke nem haladhatja meg a szabad forgalomba kerülés esetén felszámítható vám, a nem közösségi adók és díjak összegét. A vámbiztosíték a közösségi vámjogot átvevő törvény értelmében lehet letétbe helyezett készpénz, kezességvállalás, hitelintézet által vállalt bankgarancia, banki fedezetigazolás, illetve biztosítási szerződés is.