Olivér
5 °C
8 °C

Kétezren kérték vissza a befizetett regisztrációs adót

2007.02.21. 07:52
Több mint kétezren kérték eddig a regisztrációs adó visszatérítését –, vagyis az érintettek közel három százaléka már az első héten tett lépéseket, hogy a túlfizetést visszakapja.

Azoknak jár vissza a befizetett regisztrációs adó egy része, akik 2004. május 1-je és 2005. december 31-e között helyeztették forgalomba külföldön vásárolt használt gépkocsijukat (motorkerékpárjukat). Nekik ugyanis a teljes adót felszámították, figyelmen kívül hagyva a jármű értékcsökkenését. Eddig kétezren igényelték a visszafizetést.

Az ezt nehezményező uniós „intőt” követően született meg a jogszabály a különbözet kötelező visszatérítéséről. Bár a vámhivatalokban valódi rohamra is felkészültek, erre eddig a tapasztalatok szerint nem került sor, meglehetősen nyugodt tempóban zajlik az igények fogadása. Szükség esetén egyébként a szokásosnál több ügyfélfogadó ablakot nyitnak, hogy elkerülhető legyen a sorállás – mondta a Világgazdaságnak Sipos Jenő, a vámhatóság szóvivője.

A legtöbb igénylést személyesen hozzák be, de sokan vannak olyanok is, akik a kérelemhez szükséges lapokat letöltik a vámszervezet internetes oldaláról, és postán küldik be. Az első napokban jellemzően azok a magánszemélyek keresték fel a hivatalokat, akik maguk hozták be az országba a járművüket. Az ő esetük a legegyszerűbb, hiszen világos, hogy a regisztrációs adót is ők fizették be.

Más a helyzet azokkal, akik kereskedőtől vásárolták a kocsijukat, ugyanis ilyenkor dokumentummal kell bizonyítani, hogy ki fizette az adót, illetve a kereskedő részben vagy egészben áthárította-e a terhet a vevőre. Többen aggodalmaskodtak az érintettek közül, mondván: az adásvételi szerződésekben többnyire nem szerepelt elkülönítve a regisztrációs adó összege – nem gondoltak a későbbi jogszabály-módosításra –, így nem is tudják kideríteni, mekkora összeget hárítottak át.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint azonban nem hivatkozhat arra a kereskedő, hogy az eredeti számla bontás nélkül készült, ugyanis az áfa- és a számviteli törvény lehetőséget ad arra, hogy a számlát utólag sztornírozzák, és újat bocsássanak ki, immár a megfelelő tartalmi bontásban. Ilyen esetekben az igénylőnek mindkét számlát be kell nyújtania a vámhivatalba a többi előírt dokumentum között.

A legnagyobb forgalom egyébként két fővárosi hivatalban várható, a Magánforgalmi Fővámhivatal 22 ezer, a Dél-Pest Térségi Fővámhivatal 7 ezer tételben lehet érintett a korábbi forgalombahozatali adatokból következtetve. Ez meglehetősen nagy hányadát teszi ki a várható 72 ezer igénylésnek. Az országban valamennyi megyeszékhelyen, Budapesten pedig négy helyen van mód az adó visszaigénylésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?