Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Kétezren kérték vissza a befizetett regisztrációs adót

2007.02.21. 07:52
Több mint kétezren kérték eddig a regisztrációs adó visszatérítését –, vagyis az érintettek közel három százaléka már az első héten tett lépéseket, hogy a túlfizetést visszakapja.

Azoknak jár vissza a befizetett regisztrációs adó egy része, akik 2004. május 1-je és 2005. december 31-e között helyeztették forgalomba külföldön vásárolt használt gépkocsijukat (motorkerékpárjukat). Nekik ugyanis a teljes adót felszámították, figyelmen kívül hagyva a jármű értékcsökkenését. Eddig kétezren igényelték a visszafizetést.

Az ezt nehezményező uniós „intőt” követően született meg a jogszabály a különbözet kötelező visszatérítéséről. Bár a vámhivatalokban valódi rohamra is felkészültek, erre eddig a tapasztalatok szerint nem került sor, meglehetősen nyugodt tempóban zajlik az igények fogadása. Szükség esetén egyébként a szokásosnál több ügyfélfogadó ablakot nyitnak, hogy elkerülhető legyen a sorállás – mondta a Világgazdaságnak Sipos Jenő, a vámhatóság szóvivője.

A legtöbb igénylést személyesen hozzák be, de sokan vannak olyanok is, akik a kérelemhez szükséges lapokat letöltik a vámszervezet internetes oldaláról, és postán küldik be. Az első napokban jellemzően azok a magánszemélyek keresték fel a hivatalokat, akik maguk hozták be az országba a járművüket. Az ő esetük a legegyszerűbb, hiszen világos, hogy a regisztrációs adót is ők fizették be.

Más a helyzet azokkal, akik kereskedőtől vásárolták a kocsijukat, ugyanis ilyenkor dokumentummal kell bizonyítani, hogy ki fizette az adót, illetve a kereskedő részben vagy egészben áthárította-e a terhet a vevőre. Többen aggodalmaskodtak az érintettek közül, mondván: az adásvételi szerződésekben többnyire nem szerepelt elkülönítve a regisztrációs adó összege – nem gondoltak a későbbi jogszabály-módosításra –, így nem is tudják kideríteni, mekkora összeget hárítottak át.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint azonban nem hivatkozhat arra a kereskedő, hogy az eredeti számla bontás nélkül készült, ugyanis az áfa- és a számviteli törvény lehetőséget ad arra, hogy a számlát utólag sztornírozzák, és újat bocsássanak ki, immár a megfelelő tartalmi bontásban. Ilyen esetekben az igénylőnek mindkét számlát be kell nyújtania a vámhivatalba a többi előírt dokumentum között.

A legnagyobb forgalom egyébként két fővárosi hivatalban várható, a Magánforgalmi Fővámhivatal 22 ezer, a Dél-Pest Térségi Fővámhivatal 7 ezer tételben lehet érintett a korábbi forgalombahozatali adatokból következtetve. Ez meglehetősen nagy hányadát teszi ki a várható 72 ezer igénylésnek. Az országban valamennyi megyeszékhelyen, Budapesten pedig négy helyen van mód az adó visszaigénylésére.