Árpád
-2 °C
4 °C

Magyarország a negatív rekorder

2005.08.23. 09:33
Borúlátóbb képet fest a májusinál a The Economist elemzői konszenzusa a feltörekvő országok növekedési kilátásairól: a 25 vizsgált ország közül 13-nál csökkent az ez évi GDP-re adott prognózis, 11-nél nőtt.
Magyarország esetében 3,7 százalékos GDP-bővülést várnak a negyedévenként megkérdezett elemzők mind 2005-re, mind 2006-ra. Csehország esetében ugyanez mindkét évre 4,2 százalék, Lengyelországnak 3,6 százalékot "szavaztak meg" erre az évre, 4,4 százalékot a 2006-os esztendőre.

A legrosszabb a mi prognózisunk

A GDP-arányos fizetésimérleg-hiányra vonatkozó prognózis Magyarország esetében a legrosszabb. Hazánktól ebben az évben is, 2006-ban is 8,1 százalékos fizetésimérleg-deficitet várnak. Csehország esetében 3,6 százalékos, majd jövőre már csak 2,9 százalékos mérleghiányt jósolnak, Lengyelországtól 1,1 és 1,8 százalékos hiányt várnak.

A brit gazdasági hetilap legfrissebb számában közölt előrejelzés szerint Kína az idén 9, jövőre 8,1 százalékos növekedésre számíthat. Az idei előrejelzés így nőtt a májusban várthoz képest, míg fizetési mérlegének többlete a GDP 5,9, illetve 5 százalékára rúg majd. A gyorsan növekvők között marad India is, 6,8, illetve 6,9 százalékkal, némi mínuszban levő fizmérleggel.

A fizetési mérleg bajnoka Szingapúr. Az ázsiai városállam mérlegének többlete idén a GDP-je 25, jövőre 24,4 százalékát éri el a The Economist felmérése szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?