Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Reklámcsúcs a bankoknál

2006.02.01. 08:03
Negyven százalékkal nőtt a bankok, és húsz százalékkal a gépjárműhirdetések száma. A A reklámköltési toplistát azonban továbbra is a távközlési szektor vezeti.
Több mint 20 százalékkal nőtt a gépjárműhirdetések száma 2005-ben a korábbi évhez képest, a legnagyobb mértékű, 40 százalékos emelkedést azonban a bankok esetében regisztrálták - derül ki a TNS Media Intelligence legfrissebb adataiból.

A listaáron közzétett kiugró banki költésért - jelzésük szerint - elsősorban a 2005-ben nevet és arculatot váltó K&H, az egykori Postabank-fiókhálózatot magába olvasztó Erste, valamint a CIB és az OTP a "felelős". Mind a négy hitelintézet ugyanis közel duplájára, sőt az Erste majdnem triplájára növelte reklámköltését. Míg 2004-ben a legtöbbet hirdetett banki termék a személyi kölcsön volt, 2005-ben a lakáshitel vette át a vezetést, ebben valószínűleg szerepe volt a Fészekrakó program kiterjesztésének. 2004. január-novemberhez képest megduplázódott a banki imázs, a vállalati banki szolgáltatások és a hitelkártyák népszerűsítésére fordított összeg is.

A reklámköltési toplistát azonban továbbra is a távközlési szektor vezeti. Bár a TNS jelzése szerint a 2004-es 45 százalékos növekedéshez képest tavaly sokkal szerényebb mértékben, mindöszsze kilenc százalékkal bővült esetükben a költésnövekedés. Részben azért, mert a mobilszolgáltatók látványosan behúzták a féket: az elmúlt évek 15-30 százalékos növekedéséhez képest 2005-ben hat százalékkal kevesebbet költöttek reklámra, mint egy évvel korábban. Hogy a távközlési szegmens összességében mégis növelte médiajelenlétét, az a vezetékes és a kábelszolgáltatók fokozódó kommunikációjának köszönhető, akik tavaly 50, illetve 118 százalékkal többet hirdettek 2004-hez képest. Ebben szerepe volt a Matáv névváltásának is, de alapvetően a távközlési piac átalakulását - a mobilpiac telítődését, az interneten, kábelen és egyéb alternatív módokon való távbeszélő-szolgáltatások előretörését - jelzi.

Az FMCG, azaz a mindennapi fogyasztási cikkeket gyártók piacán az egyik legnagyobb meglepetés a tisztítószerek előretörése volt. Az elmúlt évek csökkenő trendjét 2005-ben 33 százalékos növekedés váltotta fel. A JAR márka megjelenése felrázta a mosogatószer-piacot, és több mint két és félszeres reklámköltés-növekedést generált a szegmensben. A tisztítószer-kategória felpezsdülése alapos átrendeződést hozott a hirdetői rangsorban. Az évek óta egyre csökkenő intenzitással reklámozó Henkel és a Procter & Gamble 55, illetve 41 százalékkal növelte médiaköltését, így a hagyományosan első Unilever mellett újabb FMCG-gyártó multi került be az első ötbe.