Ágnes
-1 °C
2 °C

Márciusban is rekordhiány

2004.04.07. 09:37
Soha nem volt még akkora az államháztartás első negyedéves hiánya, mint az idén.
Március végéig 434,7 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az államháztartás. Az eredmény közel esik a pénzügyi tárca várakozásaihoz. Az első két havi, horribilis hiánynövekedés némileg lassult. Márciusban 93,4 milliárddal emelkedett a deficitmutató, ami 19,4 milliárddal még mindig magasabb az egy évvel korábbi hasonló adattól.

Még optimisták

A PM optimizmusát nem változtatták meg a legfrissebb számok. Mint közleményében olvasható: az első negyedév államháztartási tényszámai alapján nincs szükség a kormány által kitűzött államháztartási hiány mértékének változtatására. Az indoklás szerint áfából és társasági adóból több folyt be, mint várták, viszont a kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetések nem márciusban, hanem később érkeznek meg a költségvetésbe. A vártnál kisebbek a személyi jövedelemadó-bevételek, és többet költöttek a központi költségvetési szervek.

A márciusi bevételeket 18 milliárd forinttal tervezte alul a PM. A többlet az áfa és a társasági adó sorokon keletkezett. Nem érkezett meg a kasszába tízmilliárdnyi, a kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetés, és az ÁPV Rt. osztalékfizetési kötelezettségének teljesítése is várat magára. A személyi jövedelemadó eredménye 5,4 milliárd forinttal maradt el a prognózistól - a magas visszautalások hatására -, ám a tárca szerint az eltérés nem jelentős, és nem veszélyezteti az év végi várható teljesítést.

A kiadási oldalon 35 milliárdos csúszást hozott a prognózishoz képest március. Főleg a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok okolhatók. A központi költségvetési szervek kiadásai esetében a többlet 15 milliárd forint, ezt a személyi juttatások (ruházati költségtérítés és egyéb személyi költségtérítések) tavalyinál korábbi kifizetésével indokolja a PM.