Ágnes
-1 °C
2 °C

Háromezer autót vesz a rendőrség

2004.10.05. 10:10
Háromezer autóra ír ki várhatóan még az év vége előtt közbeszerzési eljárást a rendőrség, hasonló volumenű autótenderre elvétve volt eddig példa Magyarországon. Az összességében 15-18 milliárd forintos nagyságrendű vételárat halasztott fizetési konstrukcióban, több év alatt tervezik kiegyenlíteni.
Az eddigi legnagyobb autótendere kiírására készül a rendőrség: a várhatóan az év végéig megjelenő közbeszerzési eljárásában a Belügyminisztérium kezdeményezésére háromezer autóra írnak ki pályázatot. A rendszerváltás óta a rendőrség eddigi legnagyobb gépkocsibeszerzése 1997-ben volt, amikor egyszerre több mint ezer új autót vettek. A beszerzés a hazai gépjármű-forgalmazók számára is az egyik legnagyobb magyarországi megrendelés lehet, melyet a nagyságrend mellett az is vonzóvá tesz, hogy (a komoly igénybevételnek kitett) rendőrautók szállítása a világon mindenütt presztízst is jelent egy márka számára.

Leamortizált járműpark

Az év végére a rendőrség jelenlegi, mintegy 4200 darabos személygépkocsiparkjának hatvan százaléka éri el a 200 ezer kilométeres futásteljesítménynél meghúzott amortizációs határt. Bár ennek tényleges betartására nincs lehetőség, az autók 30 százaléka egyszerűen azért áll, mert már egyáltalán nem lehet, vagy anyagilag nem éri meg megjavítani azokat.

Kocsi kell, pénz nincs

Évente ezer autó rendszerbe állításával lehetne biztosítani azt, hogy a járműpark folyamatosan elfogadható színvonalon maradjon - mondta az Indexnek Sipos Gyula, az ORFK gazdasági főigazgatója, ám erre az elmúlt években soha nem volt fedezet. A mostani döntés értelmében halasztott fizetési konstrukcióban egyenlítenék ki a vételárat. Az első jelentősebb részlet csak 2006-ban terhelné a rendőrség büdzséjét, majd négy-öt év alatt fizetnék ki a teljes összeget. Jövőre az ezer új autót az év közepéig kellene leszállítani, ám 2005-ben a rendőrség kevesebb, mint egymilliárd forintot fizetne az összesen 15-18 milliárd közé tett vételárból.

A pályázat előkészítése még folyik, ennek keretében vizsgálják azt is, van-e lehetőség arra, hogy jelenleg érvényes központi kormányzati beszerzés keretében vásároljanak autókat. Sipos Gyula szerint azonban erre kicsi az esély, részben a speciális igények, részben pedig nagy darabszám miatt.

Jelentős érdeklődés várható

Az importőrök körében jelentős érdeklődés várható egy ilyen volumenű tender iránt - mondta az Indexnek Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke. Mint mondta, bár az indulóknak mérlegelni kell azt is, hogy a szervízhálózatuk alkalmas-e a kötelező javítások lebonyolítására, ám ez szerinte egyetlen, nagyobb forgalmazónak sem jelenthet problémát. A szakember nem kívánt becslésekbe bocsátkozni azt illetően, mekkora kedvezmény érhető el az autók árából ekkora megrendelésnél.

Emlékezetett arra, hogy a rendőrautókat felszerelve, adott esetben a kiírásnak megfelelően speciálisan megerősítve kell szállítani. Ugyanakkor Győző Gábor szerint a szállítók számára ilyen mennyiség esetén a kis haszonkulcs mellett is elérhető nyereségen túl az is vonzó lehet, hogy a rendőrautók szállítása mindenütt kedvező képet alakít egy márkáról: a forgalomban sokat látott, köztudottan jelenetős igénybevételnek kitett rendőrautók ugyanis az elnyűhetetlenség képét sugallják az adott márkáról, így erősítik annak presztízsét.