Géza
-12 °C
-4 °C

Jogtalan a repülőjegykiállítási díj

2005.11.03. 07:56
A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete jogtalannak és tisztességtelennek nevezte, hogy a Malév repülőjegykiállítási díjat számol fel a jegyek vásárlásakor. Fogyasztóvédők szerint az utasok visszamenőleg is visszakaphatják pénzüket. A Malév fellebbez.
Jogosulatlannak és tisztességtelennek minősítette a Malév által lassan két éve alkalmazott repülőjegy-kiállítási díjat a Fővárosi Bíróság közelmúltbeli első fokú ítélete, igazat adva az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetének. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) - amelynek az OFE is tagja - ennek ismeretében felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a repülőútról kapott régi és új számláikat egyaránt őrizzék meg, mivel a precedens értékű ítélet jogerőre emelkedése után megnyílik annak lehetősége, hogy visszakapják valamennyi utazási irodától, illetve légitársaságtól - akár a kezdetekig, azaz 2004 februárjáig visszamenően - a repülőjegy-kiállítási díj címén kifizetett összeget.

Az első fokú ítélet után a FEOSZ felszólította a légitársaságokat és az utazási irodákat, vessenek véget az eddigi gyakorlatnak, és az ítéletnek megfelelően kezdjék meg a repülőjegy-kiállítási díj címén eddig átvett összegek visszatérítését a fogyasztóknak. Ennek során az utasok tulajdonképpen azt az összeget kapják vissza, amely mindvégig őket illette volna, hiszen az nem más, mint többletszolgáltatás nélküli díjtétel, azaz burkolt áremelés - állítja a FEOSZ. A Malév jelenleg 5500 forintot számít fel jegykiállítási díj címén amennyiben irodáiban vásárolja meg az utas a jegyet, internetes rendelés esetén viszont csak 1000 forint a többletköltség.

Németh Krisztina, a Malév kommunikációs igazgatója elmondta, hogy amint kézhez kapjuk az írásba foglalt ítéletet, annak ismeretében kidolgozzák a fellebbezés részleteit. Az utasok korábban is kifizették a jegy kiállításának költségeit fedező összeget, csak az akkor a viteldíj része volt, az új árstruktúra bevezetése óta pedig a légitársaság mindezt a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően külön szerepeltette. Tehát a jegykiállítási díj tényleges szolgáltatást takar. A per jogerős lezárása sem teremtene közvetlen lehetőséget a pénz visszakövetelésére. Németh szerint a Malév azért bízik a per megnyerésében, mert mindvégig tisztességesen, az utasok érdekeinek messzemenő szem előtt tartásával, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően járt el.