Ágnes
-1 °C
2 °C

Megtévesztő repülőjegyreklámok

2005.02.15. 16:11
A szolgáltatók nem tájékoztatnak megfelelően a repülőjegyek valódi árairól, a reklámokban csak az illetékek és adók nélküli árak szerepelnek. A fogyasztóvédők szerint ez ellentétes a törvénnyel.
A légitársaságok hirdetéseiben gyakran találkozhatunk azzal, hogy 990, 3190, 4900 forintért lehet elutazni Európa nagyvárosaiba. A jegyvásárlásnál azonban kiderül, ennek a többszörösét kell kifizetni, mert a jegyárra rárakódnak a különböző illetékek és adók.

A szolgáltatóknak azonban fel kellene tüntetni ezeket a költségeket is - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület lapunkkal. A fogyasztóvédelmi törvény szerint ugyanis, a fogyasztóknak, többek között, megfelelő ismeretekkel kell rendelkezniük a szolgáltatás jellegzetességeiről, áráról és díjáról megkönnyítve ezzel a szolgáltatások közti választást. A szolgáltatás díját egyértelműen és könnyen azonosíthatóan kell feltűntetni, árként pedig a fogyasztói forgalomban fizetendő árat kell megadni.

A jogvédők szerint ezzel szemben a reklámokban, de gyakorta a jegyértékesítők honlapján is félreérthető tájékoztatás szerepel. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívja a jegyértékesítők figyelmét, hogy értékesítési gyakorlatukban tegyenek eleget a fogyasztóvédelmi törvény előírásainak.