Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olcsóbbak lesznek a repülőjegyek

2008.09.04. 17:36
Az Európai Parlament csütörtökön első olvasatban elfogadta az utazási irodák által használt számítógépes repülőjegy-foglalási rendszerekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát és egyszerűsítését. A képviselők szerint a változtatások után fokozódik a versenyt, és így alacsonyabbak lesznek az árak.

A téma tárgyalásának indoka az volt, hogy a húsz éve elfogadott eredeti jogszabály bevezetése óta a piac gyökeresen megváltozott. Korábban például a légitársaságok elsősorban saját foglalási rendszerekkel dolgoztak, ma viszont ezek többnyire függetlenek. A korábbi szigorú előírások az Európai Bizottság szerint a mostani körülmények között visszafogják a versenyt - így például arra ösztönzik a társaságokat, hogy a saját honlapjukon árulják jegyeiket -, ezzel pedig magasan tartják az árakat.

A bizottsági javaslat lényege az, hogy a légitársaságok és a foglalási rendszerek korlátozás nélkül tárgyalhassanak a légi szolgáltatások értékesítésének feltételeiről, és hogy erősödjön a verseny az alacsonyabb árak és a jobb szolgáltatások érdekében.

Az EP azt is leszögezte, hogy internetes vásárláskor a tejes árat tüntessék fel pótlékokkal és egyebekkel együtt. Az elfogadott módosítás pontos szövege szerint "amikor az árak megjelenítésre kerülnek a fő megjelenítő képernyőn és/vagy amikor a sorrendbe állítás az árak szerint történik, az áraknak tartalmazniuk kell a díjtételeket és a légi fuvarozó vagy vasúttársaság felé fizetendő valamennyi vonatkozó, kötelezően fizetendő adót, illetéket, pótlékot és díjat, és azokat, amelyek képernyőn való megjelenítésükkor elkerülhetetlenek és várhatóak".

Biztosítani kell azt is, hogy a képernyőn az információk részrehajlás nélkül jelenjenek meg, továbbá azt, hogy egyik részt vevő fuvarozó se élvezzen előnyöket a többivel szemben - szögezte le az Európai Parlament.

A szavazás után közleményt adott ki Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ), aki üdvözölte, hogy a csomag hatályba lépését követően erősödni fog a verseny a szolgáltatók közt, a jövőben olcsóbban juthatnak repülőjegyhez a magyar polgárok is. Külön méltatta, hogy a számítógépes repülőjegy-foglalási rendszerek kötelesek lennének rövid utazási idő (repülővel 90 perc) esetén felkínálni a vasúti közlekedést is. A gyakorlatban egy Budapest-Bécs oda-vissza út esetében egy helyen láthatóvá válna, hogy a vasutat választva az utas nem veszít időt, de akár több mint 50 000 forintot spórolhat, és emellett a környezetet is kíméli - vélte a magyar képviselőasszony.