Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az infláció még feljebb megy, de megúszhatjuk kamatemelés nélkül

2007.02.22. 12:43
Az egy hónappal korábban gondoltnál kissé magasabban, várhatóan 8,9 százalékon tetőzhet majd márciusban az infláció, az adó- és áremelések keltette inflációs hullám azonban az elemzők többsége szerint 2009-re levonul - derül ki a Reuters februári átfogó felméréséből. Összhangban a portfolio.hu konszenzusával, a hírügynökségi körkép szerint is befejeződött a kamatemelési sorozat, idén év végére 7, 2008 decemberére 6 százalékra csökkenhet a jegybanki irányadó ráta. Az elemzői válaszok alapján az látszik, hogy a magyar gazdaság növekedéslassulásának java még előttünk áll.

Az inflációemelkedés tetőzésének küszöbén az elemzői kar döntő többsége úgy látja, befejeződött Magyarországon a kamatemelési sorozat - derül ki a Portfolio.hu 19 szakértő bevonásával készített felméréséből. A jövő hétfőn várhatóan 8 százalékon maradó irányadó ráta az év második felében a konszenzus szerint összességében 1 százalékponttal 7 százalékra csökkenhet. A szakértők kamatpályára vonatkozó várakozását az új jegybankelnök személyére vonatkozó bejelentés egyáltalán nem befolyásolta.

Marad a kamat

A Reuters szerint a piac továbbra is arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank "elvéti" 2008-as inflációs célját, a rákövetkező évben azonban elérheti az árstabilitást jelentő 3 százalékot. Emiatt szinte egyöntetű volt a várakozás, hogy a hétfői kamatdöntő ülésén nem emeli tovább a 8 százalékos jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. 23-ból 22 elemző várta ezt, és csak egy elemző jósolt kamatemelést.

A Portfolio.hu-nál tavaly december közepén még 8,5 százalékon várták tetőzni a magyar kamatemelési ciklust az elemzők, most a 19 válaszadó közül 4 lát még esélyt arra, hogy a jelenlegi 8 százalékról bekövetkezhet monetáris szigorítás a következő hónapokban. A friss felmérés alapján úgy tűnik, elült a dilemma, hogy lesz-e még folytatása a kamatemelési sorozatnak. Ez az elmúlt hetekben érkezett elemzői jelzések alapján a szaklap szerint már nem nevezhető nagy meglepetésnek.

Gyorsan lefut az infláció

A középtávon (2008-ra) kedvezőbbé váló inflációs kilátásokhoz "kapóra" jön a jegybanknak a forint tartósan erős szinten történt stabilizálódása (251-255 között), illetve az olajárak jelentős csökkenése - írja laptársunk. Ezen tényezők a legfontosabbak abban, hogy miért csökkenhet a felmérésben részt vevők egyértelmű többsége szerint a 2008-as feltételes, szabály alapú jegybanki inflációs prognózis a novemberben előre jelzett 4,1 százalékról néhány tized százalékponttal. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egyértelműen a jegybanki toleranciasávon belülre (3% +/-1%-pont) kerülhet a jövő év második felében az egyes hónapokban megjelenő év/év adat.

2007-re 7,2 százalék átlagos inflációt várnak az elemzők, míg egy hónapja 6,5 százalékot prognosztizáltak - derül ki a Reuters által készített legfrissebb felmérésből. A Reuters közleménye szerint jövőre az elemzők 3,8 százalékos drágulást jósolnak, ami már csak egytized százalékpontos emelkedés. A várakozások szerint három év múlva levonul az inflációs hullám, így a 2009-es elemzői előrejelzés változatlanul 3 százalék.

Ez nem növekedés

A Reuters szerint az előző év utolsó negyedében a költségvetési kiigazítás lépéseinek következtében a várakozásoknál jobban lelassult a magyar gazdaság éves növekedése: a harmadik negyedévi 3,8 százalékról 3,2 százalékra, miközben az elemzők 3,5 százalékos bővülést vártak. Ez kisebb, mint az Európai Unió átlaga, és jóval alatta van a többi közép-európai EU-tagország növekedési rátáinak. A konszenzus szerint az első negyedévben tovább lassul a magyar gazdasági növekedés 2,5 százalékra. Az elemzők várakozásai szerint a GDP 2007-ben 2,5, 2008-ban 3 százalék lesz. Ez nem jelent változást az egy hónappal korábban közzétett várakozásaikhoz képest.

Az elemzők erős exportteljesítményre és/vagy gyengülő importdinamikára számítanak: 200 millió euróval 1,2 milliárd euróra csökkentették konszenzusukat az idei külkereskedelmi hiányra. Ez már 2,15 milliárd euróval alacsonyabb, mint amit egy éve vártak. A jövő évet tekintve még optimistábbak: konszenzusuk szerint 2008-ban mindössze 700 millió euró lesz a külkereskedelmi mérleg hiánya. Továbbra is arra számítanak, hogy idén és jövőre teljesülnek a kormány államháztartási hiány céljai, és a tavalyi csaknem 10 százalékról idén 6,8, jövőre 4,6 százalékra csökken a deficit. Igaz, az utóbbi hetek valamivel optimistább kormányzati előrejelzései sem hagytak nyomot az elemzői jóslatokon - áll a közleményben.