Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az infláció még feljebb megy, de megúszhatjuk kamatemelés nélkül

2007.02.22. 12:43
Az egy hónappal korábban gondoltnál kissé magasabban, várhatóan 8,9 százalékon tetőzhet majd márciusban az infláció, az adó- és áremelések keltette inflációs hullám azonban az elemzők többsége szerint 2009-re levonul - derül ki a Reuters februári átfogó felméréséből. Összhangban a portfolio.hu konszenzusával, a hírügynökségi körkép szerint is befejeződött a kamatemelési sorozat, idén év végére 7, 2008 decemberére 6 százalékra csökkenhet a jegybanki irányadó ráta. Az elemzői válaszok alapján az látszik, hogy a magyar gazdaság növekedéslassulásának java még előttünk áll.

Az inflációemelkedés tetőzésének küszöbén az elemzői kar döntő többsége úgy látja, befejeződött Magyarországon a kamatemelési sorozat - derül ki a Portfolio.hu 19 szakértő bevonásával készített felméréséből. A jövő hétfőn várhatóan 8 százalékon maradó irányadó ráta az év második felében a konszenzus szerint összességében 1 százalékponttal 7 százalékra csökkenhet. A szakértők kamatpályára vonatkozó várakozását az új jegybankelnök személyére vonatkozó bejelentés egyáltalán nem befolyásolta.

Marad a kamat

A Reuters szerint a piac továbbra is arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank "elvéti" 2008-as inflációs célját, a rákövetkező évben azonban elérheti az árstabilitást jelentő 3 százalékot. Emiatt szinte egyöntetű volt a várakozás, hogy a hétfői kamatdöntő ülésén nem emeli tovább a 8 százalékos jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. 23-ból 22 elemző várta ezt, és csak egy elemző jósolt kamatemelést.

A Portfolio.hu-nál tavaly december közepén még 8,5 százalékon várták tetőzni a magyar kamatemelési ciklust az elemzők, most a 19 válaszadó közül 4 lát még esélyt arra, hogy a jelenlegi 8 százalékról bekövetkezhet monetáris szigorítás a következő hónapokban. A friss felmérés alapján úgy tűnik, elült a dilemma, hogy lesz-e még folytatása a kamatemelési sorozatnak. Ez az elmúlt hetekben érkezett elemzői jelzések alapján a szaklap szerint már nem nevezhető nagy meglepetésnek.

Gyorsan lefut az infláció

A középtávon (2008-ra) kedvezőbbé váló inflációs kilátásokhoz "kapóra" jön a jegybanknak a forint tartósan erős szinten történt stabilizálódása (251-255 között), illetve az olajárak jelentős csökkenése - írja laptársunk. Ezen tényezők a legfontosabbak abban, hogy miért csökkenhet a felmérésben részt vevők egyértelmű többsége szerint a 2008-as feltételes, szabály alapú jegybanki inflációs prognózis a novemberben előre jelzett 4,1 százalékról néhány tized százalékponttal. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egyértelműen a jegybanki toleranciasávon belülre (3% +/-1%-pont) kerülhet a jövő év második felében az egyes hónapokban megjelenő év/év adat.

2007-re 7,2 százalék átlagos inflációt várnak az elemzők, míg egy hónapja 6,5 százalékot prognosztizáltak - derül ki a Reuters által készített legfrissebb felmérésből. A Reuters közleménye szerint jövőre az elemzők 3,8 százalékos drágulást jósolnak, ami már csak egytized százalékpontos emelkedés. A várakozások szerint három év múlva levonul az inflációs hullám, így a 2009-es elemzői előrejelzés változatlanul 3 százalék.

Ez nem növekedés

A Reuters szerint az előző év utolsó negyedében a költségvetési kiigazítás lépéseinek következtében a várakozásoknál jobban lelassult a magyar gazdaság éves növekedése: a harmadik negyedévi 3,8 százalékról 3,2 százalékra, miközben az elemzők 3,5 százalékos bővülést vártak. Ez kisebb, mint az Európai Unió átlaga, és jóval alatta van a többi közép-európai EU-tagország növekedési rátáinak. A konszenzus szerint az első negyedévben tovább lassul a magyar gazdasági növekedés 2,5 százalékra. Az elemzők várakozásai szerint a GDP 2007-ben 2,5, 2008-ban 3 százalék lesz. Ez nem jelent változást az egy hónappal korábban közzétett várakozásaikhoz képest.

Az elemzők erős exportteljesítményre és/vagy gyengülő importdinamikára számítanak: 200 millió euróval 1,2 milliárd euróra csökkentették konszenzusukat az idei külkereskedelmi hiányra. Ez már 2,15 milliárd euróval alacsonyabb, mint amit egy éve vártak. A jövő évet tekintve még optimistábbak: konszenzusuk szerint 2008-ban mindössze 700 millió euró lesz a külkereskedelmi mérleg hiánya. Továbbra is arra számítanak, hogy idén és jövőre teljesülnek a kormány államháztartási hiány céljai, és a tavalyi csaknem 10 százalékról idén 6,8, jövőre 4,6 százalékra csökken a deficit. Igaz, az utóbbi hetek valamivel optimistább kormányzati előrejelzései sem hagytak nyomot az elemzői jóslatokon - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!