Rafael
19 °C
33 °C

Zöld útat kapott a börgöndi reptér

2003.12.16. 08:50
Valamennyi vitás kérdést és határidőt sikerült tisztázni a börgöndi repülőtér kiépítésének ügyében, ami azt jelenti, hogy az angol Wiggins Ltd. mintegy 15 milliárd forintos beruházása még ezen a héten zöld utat kaphat - erősítették meg a Napi Gazdaság információit a székesfehérvári és az abai önkormányzatnál.
Az ügyben érintett két helyhatóság csütörtökön, együttes zárt ülésen hozza meg a végleges döntést. Az ország második legnagyobb repülőterének kiépítése várhatóan a jövő év első felében kezdődik.

Évi félmillió utas

Az amerikai tőzsdén jegyzett, a világ több országában már hasonló beruházásokat megvalósító Wiggins még a 90-es évek második felében tett ajánlatot a székesfehérvári és az abai önkormányzatnak egy korszerű, navigációs berendezésekkel felszerelt polgári repülőtér kiépítésére. A légibázist akkor 2006-tól évente mintegy félmillió utas és hatvanezer tonna áru fogadására, illetve szállítására és nyolcszáz dolgozó foglalkoztatására tervezték.

Az elképzelések között szerepelt egy a repülőtérhez kapcsolódó nagy befogadóképességű logisztikai központ is, valamint számos kiszolgáló- és kereskedelmi létesítmény felépítése. A repülőtér területét a Wiggins negyven évre kívánta bérbe venni.

Lassabban építkeznek

A tárgyalások azt követően gyorsultak fel, hogy - a Wiggins elvárásainak megfelelően - a többhektáros terület és a rajta lévő ingatlanok 2001-ben 120, illetve 160 millió forintért az ÁPV Rt.-től a két önkormányzat birtokába kerültek. A beruházásról szóló előszerződést végül 2002 októberében írták alá, később a Wiggins kidolgozta és átadta a végleges szerződés tervezetét a két önkormányzatnak, amelyek a nyáron véglegesítették közös elképzeléseiket.

Az egyeztetések azonban csak néhány nappal ezelőtt fejeződtek be. A két helyhatóságnál ugyan a beruházóval kötött titoktartási záradékra hivatkozva a szerződés, illetve az építkezés részleteiről még nem kívántak nyilatkozni, a napilap információi szerint az ingatlanfejlesztés alapvetően az eredeti tervek szerint jön létre. Jóllehet a projektet a New York-i terrortámadást követő recesszió miatt a tervezettnél valamivel lassabb ütemben, s döntően a teherszállításra koncentrálva valósítják meg. Tony Freudmann, a Wiggins Group elnökhelyettese már az előszerződés aláírását követően úgy nyilatkozott a beruházás első ütemében mintegy ötvenmillió eurós költséggel, az új kifutópálya és a terminálok épülhetnek meg.

Az AlbaMag információi szerint mégsem dönt csütörtökön Aba és Székesfehérvár önkormányzata a Börgöndi repülőtér-beruházás ügyében, mert a Fejér-megyei kistelepülés vezetésének továbbra is fenntartásai vannak. Várhatóan január közepéig nem kerül sor a két helyhatóság együttes zárt ülésére - olvasható a honlapon.