Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Drágulhat a repülés

2005.05.17. 08:08
Július 1-jétől némileg emelkedhet a repülés ára, a tervek szerint ugyanis ekkor lép hatályba a légi közlekedésről szóló törvény azon módosítása, amely - uniós rendeletek alapján - a polgári légi közlekedés biztonsága érdekében új feladatokat ír elő.

Jelenleg a Ferihegyi repülőtéren utasonként 3,5 euró biztonsági díjat vetnek ki, ami a repülőtérre települt, a légi közlekedés védelmében közreműködő hatóságok tevékenységét finanszírozza. Az újonnan megjelenő feladatok jelentős része azonban a légi közlekedési hatóságoknál jelentkezik, ám e hatóság a repülőtér által szedetett díjból nem részesül.

Bár a légi közlekedés védelmének költségeit az állam, a repülőtér, valamint a légitársasági légi jármű üzemben tartója közösen viseli, a jogalkotók szerint e lépés a már beszedett díjat kis mértékben emelheti, hisz a költségek a repülőtér használóira és a légi utasokra átháríthatók. Emellett a jogszabálytervezet arról is rendelkezik, hogy a tárgyévet megelőző három év statisztikai adatai alapján számított átlag szerint az évente kétszázötvenezer utas feletti forgalmat bonyolító nemzetközi kereskedelmi repülőtér üzemben tartója a légi közlekedési hatóságnak felügyeleti díjat köteles fizetni.

Magyarországon ma még csak Ferihegyre érvényes ez a feltétel, és a felügyeleti díj éve mértéke utasonként mindössze huszonöt forint, és összesen legfeljebb évi 160 millió forint.