Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bekeményít a gazdasági minisztérium

2003.07.26. 18:42
A Pannonplast-ügyből okulva a gazdasági tárca drasztikusan szigorítja a felügyelete alá tartozó cégek befektetési lehetőségeit. Így ők augusztustól csak megbízható bankoknál tarthatják pénzüket, és azt csak állampapírokba fektethetik, írja a Magyar Hírlap.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban új követelményrendszert dolgoztak ki a tárca kizárólagos tulajdonosi jogkörébe tartozó cégek gazdálkodására vonatkozóan. Ezt a követelményrendszert augusztustól sürgősséggel vezetik be a cégeknél, írja a Magyar Hírlap.

Fő az óvatosság

Az új követelményrendszer a Magyar Hírlap közlése szerint az óvatosságra, körültekintésre alapoz. Értékpapírként - a saját részvény vásárlását kivéve - kizárólag OECD-tagország által kibocsátott, megfelelő hitelminősítésű állampapír, magyar államkötvények és diszkontkincstárjegyek vásárlására lesz lehetőség.

A társaságok pénzt csak megfelelő hitelképességű, elismert hitelintézeteknél tarthatnak, és befektetniük is csak az említett hitelintézeti körön keresztül lesz engedélyezett. Az állampapíron kívüli befektetési eszközökkel kapcsolatos ügyleteket csak fedezeti céllal köthetnek. Ha a társaságnak tartósan jelentős nagyságú számlakövetelése, banki betétje és befektetése van, úgy azt oly módon kell majd elhelyeznie, hogy egy hitelintézetnél se legyen hárommilliárd forintnál nagyobb összeg.

Minden ügyletért ketten felelnek

A GKM szabályrendszere szerint a hitelintézettől a társaságnak meg kell követelnie a tételes, minden pénzforgalmi tranzakciót részletesen bemutató számlakivonat legalább havi egy alkalommal történő megküldését. A befektetési eszközökkel kapcsolatos tranzakciót követően haladéktalanul, a fennálló állományok tekintetében legalább havonta meg kell majd küldeni a számlakivonatot. Minden befektetési tranzakcióhoz két aláírás szükséges, valamint a bankszámla és értékpapírszámla felett két személy csak együttesen rendelkezhet a GKM tervei szerint.