Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Várjunk, amíg kiesnek a csontvázak

2007.12.10. 07:57
Érdemes lehet a mostani piaci visszaesésben részvényt vásárolni, a pénzügyi szektorban tevékeny cégek esetében azonban jobb lehet kivárni a tavaszt.

Az amerikai gazdaság lassul, a tőzsdéken megnőtt a volatilitás, a befektetőknek számos indokuk lehet pesszimistán látni a helyzetet, mégis az ilyen szituációk jelenthetik a legjobb alkalmat a vásárlásra - véli Michael Sivy, a CNNMoney.com állandó részvénypiaci szakértője. A nagy amerikai vállalatok részvényei P/E-alapon nem tekinthetők drágának, ráadásul a kisebb és közepes kapitalizációjú cégekhez képest olcsónak is tűnhetnek.

Így a mostani helyzet alkalmas a vásárlásra, azonban érdemes alaposan megválogatni, hogy az elmúlt hetekben sokat eső papírok közül melyeket választjuk ki. Az utóbbi időben a pénzügyi szolgáltatók, bankok és gyógyszercégek szerepeltek rosszul, így érdemes lehet ezek közül válogatni.

A pénzügyi cégek - köztük a sokat zuhanó Citigroup - jó befektetésnek bizonyulhatnak, azonban a banki papírok vásárlásával érdemes megvárni a februárt és márciust, addigra ugyanis feltehetően a jelzálogpiaci válsággal kapcsolatos minden leírás megjelenik a mérlegekben, s újabb, szekrényben rejtőző csontvázak már nem borzolják a befektetők kedélyeit.

A gyógyszercégek közül a Pfizert ajánlja az elemzés. A vételen gondolkodóknak lehet érv, hogy a Fed szeptemberben megindította a kamatvágásokat. Márpedig a statisztikák szerint kamatcsökkentési ciklusban a részvényárak éves szinten 17,4 százalékos hozamot biztosítottak, míg emelési fázisban csak 5,3 százalékosat. Igaz, a gazdaság általában csak a csökkentés megkezdését követő 9. hónapban szokott magára találni, így a tavasz közeledtét emiatt is érdemes lehet megvárni a vételekkel.