Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nyolcszázalékos hiányt vár a Reuters

2005.11.24. 15:51
Nem nyúl a kamathoz hétfőn a jegybank monetáris tanácsa a Reuters elemzői felmérése szerint. A szakértők egy százalékponttal 8 százalékra emelték a jövő évi GDP-arányos hiányra vonatkozó előrejelzést.
Nemcsak most hétfőn, de a következő három hónapban sem várnak kamatemelést vagy kamatcsökkenés az elemzők. Nemcsak az ebben a felmérésben megkérdezett 28 szakember, hanem egy másik felmérésben nyilatkozó 14 devizakereskedő is úgy érzi, hogy januárban is a mostani szinten lesz az alapkamat.

Nem lesz gyengébb a forint

A szakértők annak ellenére sem várják a kamatszint változtatását, hogy az Európai Központi Bank (ECB) várhatóan hamarosan növeli az eurókamatot. Az elemzők szerint akkor sem várható a forint jelentős gyengülése, ha az MNB változatlanul hagyja, az ECB viszont emeli a kamatot a jövő héten.

A devizakereskedők arra számítanak, hogy a következő napokban az euró a 252 és 254 forint közötti sávban mozog majd. Az elemzők ennél és a jelenlegi árfolyamnál is gyengébb forintárfolyamot, 254 forint körüli euróárakat várnak.

Bizonytalanság a deficit miatt

A felmérés szerint továbbra is komoly bizonytalansági tényezőt jelent a piacokon az államháztartás hiánya. Elsősorban az Európai Bizottság által a közelmúltban ismét megfogalmazott kritika és az új ajánlás, valamint a deficitcél szeptemberi módosítása miatt az elemzők növelték a jövő évre szóló hiánycélt.

A választások évére így - a nyugdíjreform költségeinek levonása nélkül - GDP-arányosan átlagosan 8 százalékos, az egy hónappal mondottnál 1 százalékponttal magasabb államháztartási deficitet prognosztizálnak. A legpesszimistább elemző 10 százalékos hiányt jósolt.

Nem lesz euró 2012 előtt

A nyugdíjreform költségeivel korrigálva is 7 százalék lehet a 2006-os hiány. Ráadásul a Reuters-felmérés emlékeztet arra, hogy 2008-ban, amikor a 2010-es eurócsatlakozáshoz teljesíteni kellene a 3 százalékos hiánycélt, már csak fél százalékos csökkentés érhető el a nyugdíjkorrekcióval.

Az elemzők zömének véleménye szerint 2007-ben és 2008-ban nincs kilátás a szükséges 4,5 százalékpontos hiánylefaragásra, ezért csúszni fog az euró bevezetése. Az októberivel megegyező novemberi eredmények szerint várhatóan csak 2013-ban fizethetünk Magyarországon euróval. Két héttel ezelőtt egy szélesebb elemzői mintán végzett londoni Reuters felmérés 2012-re tette az euróbevezetés valószínű időpontját Magyarországon és Lengyelországban.

Kisebb infláció, nagyobb GDP

Az elemzők szerint idén is, jövőre is 4 százalékos lesz a gazdasági növekedés. Ezt a GDP-bővülést már a KSH által is alkalmazott új módszertan szerint számolták. Javultak a kereskedelmimérleg-előrejelzések is: 2005-re 2,86 milliárd euró hiányt várnak az elemzők, 150 millió euróval kevesebbet, mint egy hónapja, míg a 2006-os előrejelzés 300 millió euróval 2,95 milliárd euróra csökkent.

Tovább folytatódott az inflációs várakozások javulása. Az év végére 3,3, a jövő év végére pedig 1,95 százalékos éves inflációt vetít előre az új konszenzus, ami 40, illetve 25 bázisponttal alacsonyabb az egy hónapja vártnál. Húsz bázisponttal, 2,7 százalékra csökkent a konszenzus 2007 decemberének horizontján is. Igaz, a 2007-es átlagos inflációra változatlan, 2,95 százalék maradt az előrejelzés, ami azt mutatja, hogy a szakemberek bíznak a jegybank és a kormány közös, három százalékos középtávú inflációs céljának teljesülésében.