Árpád
-2 °C
3 °C

Hétfőn újabb kamatemelés jön

2006.09.21. 12:00
Az elemzők többsége szerint hétfőn ismét emeli kamatait a Magyar Nemzeti Bank - derült ki a Reuters szeptemberi felméréséből. Az emelés mértéke a válaszadók több mint fele szerint negyed százalék, de több elemző fél százalékra számít. Az euróbevezetést továbbra is 2014-re várják. A szakértők szerint a politikai válság jelentős bizonytalanságot eredményez.

Az elmúlt három hónap három, összesen 1.25 százalékpontnyi kamatemelését követően az elemzők túlnyomó része szerint szeptember sem telik le jegybanki szigorítás nélkül.

Csak ketten nem várnak emelést

A tizennégy válaszadó többsége szerint a bank hétfőn 25 bázispontos emeléssel védi tovább inflációs célját, ami 7,5 százalékra vinné fel az alapkamatot. Négy elemző számított újabb fél százalékpontos lépésre és csak ketten voltak, akik szerint a Monetáris Tanács ebben a hónapban nem nyúl a kamatokhoz.

Ez az eredmény szinte teljesen megegyezett a devizakereskedőknek egy másik felmérésben szereplő véleményével. Abban tizennégyből nyolc kereskedő 25, három 50 bázispontos kamatemelést valószínűsített, hárman nem vártak változást - közölte a Reuters.

A csúcs 8,25 százalék lehet

Az elemzői konszenzus szerint a monetáris szorítás 8-8,25 százalékos alapkamatnál éri majd el a csúcspontját, és jövő év végére térhet vissza a 7,5 százalékos kamatszint.

Idén szeptemberre az augusztusi 3,5 százalék után 5,2 százalékos éves inflációt, decemberre már hat százalékot vetít előre a konszenzus, a jövő év végére azonban a drágulás üteme 4,7 százalékra lassulhat. Az éves átlagos infláció idén 3,7, jövőre már 6,3 százalék lehet.

A politikai válság is kamatemelést ösztönöz

A bank kamatemelései jelentős részben a forint árfolyamát erősítő hatásukon keresztül mérséklik az inflációt. Az augusztus 28-ai fél százalékpontos kamatemelést követően csaknem négy százalékot erősödött a forint, ennek mintegy felét azonban ezen a héten fel kellett adnia.

A gyengülés azután következett be, hogy Budapesten tüntetések kezdődtek a miniszterelnök leváltásáért és zavargások törtek ki, majd a Fitch hitelminősítő stabilról negatívra változtatta Magyarország hitelminősítésének kilátását, mondván hogy a politikai bizonytalanság kérdőjeleket állít a költségvetési kiigazítás végrehajtása elé.

Az elemzők és a devizakereskedők szerint a forint viszonylag stabil maradt a belpolitikai hírekhez képest, de megvan a veszélye a későbbi jelentős gyengülésnek, ha a belpolitikai feszültség feloldásaként késedelmet szenved az Európai Unió legmagasabb állami költségvetési hiányának csökkentése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?