Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiába Gyurcsány, szórjuk a pénzt

2007.05.18. 12:00
A Magyar Nemzeti Bank a korábbi várakozásokkal ellentétben ebben a hónapban sem csökkenti kamatait – vélte az elemzők többsége a Reuters havi felmérésében. A korábban valószínűsített kamatcsökkentést megakadályozhatja, hogy a héten nyilvánosságra került adatok arra utalnak: a megszorítások nem fogták vissza a lakossági fogyasztást a várt mértékben. Ez növelheti az inflációs veszélyeket.

Egy hónappal ezelőtt a szakemberek többsége még arra számított, májusban az infláció visszavonulását követve az MNB megkezdi kamatai csökkentését. Az utóbbi napokban megjelent gazdasági adatok azonban átrajzolták a várakozásokat.

Fogyasztunk, fogyasztunk

A gazdaság éves növekedése az első negyedévben 2,9 százalék volt, ami bár a régióban a leglassabb, a várakozásoknál gyorsabb. Ebből az elemzők arra következtettek, hogy a lakossági fogyasztás a vártnál erősebben húzza a gazdasági növekedést. Ezt erősítették meg az OTP hitel- és a Mol üzemanyag-keresleti adatai, majd a márciusi béradatok, amelyek a bruttók éves bővülésének 8,4 százalékra gyorsulását mutatták a februári 5,7 százalékról.

A magasabb fogyasztás és bérnövekedés a vártnál nagyobb inflációs feszültséget jelezhet az infláció leszorításáért felelős jegybank számára. Mindezek miatt az elemzői többség egy hónappal kitolta az első MNB-kamatcsökkentés várt dátumát.

A felmérésben 26 közül 15 elemző azt várta, hétfői ülésén változatlanul hagyja a 8 százalékos alapkamatot a monetáris tanács. Tíz válaszadó 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre tippelt, egy elemző merész, háromnegyed százalékpontos vágást prognosztizált.

Egy másik, devizakereskedők közt végzett Reuters-körkérdésben csaknem fele-fele, 8:7 arányban oszlottak meg a vélemények a kamattartás és a vágás között. Az elemzői felmérés ennél egyértelműbben hajlott a tartás irányába, a vélemények azonban november óta – akkor kezdődött a kamattartási trend – nem voltak annyira megosztottak, mint most.

Elbizonytalanodtak

A devizakereskedők és az elemzők közt többen megjegyezték, hogy a rövid távú folyamatokat illetően elbizonytalanodtak, és előrejelzésük valószínűsége alig nagyobb 50 százaléknál. Az elemzők óvatosabbá válását jelzi az is, hogy az egész évre már csak összesen 1 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsít a konszenzus, szemben az egy hónapja várt 1,25 százalékponttal.

A júniusi kamatvágásra vonatkozó várakozást részben az támaszthatja alá, hogy májusban az elemzői konszenzus szerint folytatódik az éves infláció visszavonulása a 9 százalékos márciusi csúcsról: ebben a hónapban 8,5 százalékos lehet az éves árindex, ami némileg nagyobb csökkentést jelentene az áprilisinál, amikor 8,8 százalékra mérséklődött az infláció.

Erősödik a hit

A rövid távot illető elemzői elbizonytalanodás annak ellenére következett be, hogy a felmérés a magyar gazdaság egyensúlyi problémáinak mérséklődésébe vetett hit további erősödését mutatta. Az államháztartás idei hiányát már csak a GDP 6,3 százalékára várják, míg 2008-ra 4,6 százalékra (ez megegyezik az előző előrejelzéssel).

Bár a deficitünk az Európai Unión belül még mindig nagyon magas, de a három hónappal ezelőtt jósoltnál fél százalékponttal kisebb. Alacsonyabb a kormányzati előrejelzésnél is, amelyet a múlt hónapban módosított 6,8 százalékról 6,6 százalékra a pénzügyminisztérium.

A várakozásnál jobb első negyedéves GDP-adat nyomán az elemzők 2,65 százalékos gazdasági növekedést várnak erre az évre (szemben a korábbi 2,45 százalékkal). Ez ugyan jelentősen elmarad a régió többi országának növekedési ütemétől (Szlovákiában a 8,9 százalékos első negyedéves bővülés is csalódást keltett), a vártnál magasabb növekedés azonban nagyobb bevételeket generál az állami költségvetés számára, így segíthet a deficit lefaragásában is.

Szabad lebegést várnak

Az elmúlt két hónapban a pénzügyi piacokról eltűnt a spekuláció, hogy a kormány és a megújult jegybanki vezetés a közeljövőben a forint 30 százalékos kereskedési sávjának eltörléséről egyezik meg. A várakozás azonban a felmérés szerint erős, hogy ha nem is a következő néhány hónapban, de a sáv megszűnik, és a forint szabadon lebegővé válik.

Húszból 10 elemző mondott kategorikus igent a kérdésre, hogy megszűnik-e a forintsáv, és csak öten zárták ezt ki. Három elemző bizonytalan volt, és csak ketten zárták ki azt, hogy a sávot rövid távon, néhány hónapon belül szüntetik meg.

Azok többsége, akik szerint a forint áttér vagy áttérhet a szabad lebegésre, erre a lépésre a második félév és a jövő év vége közti időpontot mondott, bár volt olyan vélemény is, hogy minél előbb szűnik meg a sáv, annál jobb. Legalább két évvel az eurózónába lépés előtt Magyarországnak újra 30 százalék széles sávba kell zárnia a forintot. Az elemzői konszenzus szerint azonban 2014-nél előbb valószínűleg nem veszi át a forint helyét az euró.