Judit
2 °C
7 °C

Nem tudni, mi lesz a kamatunkkal

2007.10.25. 14:00
A Reuters októberi elemzői felmérése szerint ugyanakkora az esélye annak, hogy hétfőn ismét kamatot csökkent az MNB, mint annak, hogy változatlanul marad az alapkamat. Az elemzők a kamatemelési ciklus egy évvel ezelőtti lezárulása óta nem voltak olyan megosztottak a kamatdöntést illetően, mint most. Az előrejelzések tovább emelkedtek az infláció szintjére és tovább csökkentek a gazdasági növekedés ütemére vonatkozóan.

A Reuters által megkérdezett 27 elemzőből 14 a 7,5 százalékos kamat szinten tartását, 12 0,25 százalékpontos csökkentését, míg 1 válaszadó a kamatszint 0,5 százalékos mérséklését várja. "Nagyon nehéz most jósolni," válaszolta a hétfőre várható kamatdöntésre vonatkozó kérdésre Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője. Hasonlóan vélekedett több más elemző is, hosszú listát sorolva a kamatcsökkentés melletti és elleni érvekből egyaránt, olvasható a Reuters közleményében.

Már beárazta a piac

A kamatcsökkentés melletti érvek között elsőként az említhető meg, hogy a monetáris tanács bizonyára kedvező jelnek tekinti a szeptemberi inflációs adatokat. A múlt hónapban 6,4 százalékra lassult a fogyasztói infláció az augusztusi 8,3 százalékról, a maginfláció pedig 5,4 százalékról 4,3 százalékra esett.

A forint viszonylag erős maradt az euróval szemben, 251 körüli szinteken, holott a kockázati étvágy a nemzetközi piacokon némileg csökkent az elmúlt hetekben, amit azonban ellensúlyoz a dollár gyengesége. Október végén kamatot csökkenthet az amerikai jegybank is, és a piac pozitívan fogadta az augusztusi magyar béradatokat.

A monetáris tanács tagjai és maga a testület a múltban többször hivatkozott az inflációs kockázatot mérséklő fontos tényezők közt arra, hogy a kormányzat hiánylefaragó intézkedései következtében csökkent a belföldi kereslet és lassult a gazdasági növekedés.

A Reuters által megkérdezett kereskedők azzal is érveltek a kamatcsökkentés mellett, hogy egy 0,25 százalékos vágást már beárazott a piac. A devizakereskedők szerint a monetáris tanács hétfői ülése után eurónként 250 és 252,75 közti szinten foroghat a piacon a forint a jövő héten. Szerdán 251,25-ös szinten zárt a hazai piacon a magyar fizetőeszköz.

Talán várni kellene

A mostaninál jobb alkalmat kínálhat a tanács számára egyes elemzők szerint a novemberi ülés, amikor a testület már áttekintheti az új negyedéves inflációs jelentést is. Mások szerint ugyanakkor akár pont fordítva is elsülhet a dolog, ha a jelentésben romlanak az inflációs előrejelzések.

A nemzetközi piacokon fennmaradt a bizonytalanság, a hazai inflációs kockázatok pedig sok elemző szerint komolyak maradtak, és ezeket hitelessége veszélyeztetése nélkül nem hagyhatja figyelmen kívül a jegybank – mondták ezek az elemzők. Tardos Gergely, az OTP szakértője úgy fogalmazott, "nagyon nem kéne most kamatot vágni", ami a forint magas prémiumkockázati szintjével indokolt.

A magas inflációs kockázatok is a csökkentés ellen szólnak. A fő inflációs kockázatok közt említették az elemzők a béreken kívül az élelmiszerárak emelkedését, amely akár egy-másfél évig is eltarthat. Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője arra is figyelmeztetett: ha mindig másfél évre leszünk az árstabilitástól, a jegybank előbb-utóbb hitelességvesztéssel nézhet szembe.

Kedvezőtlen irányú változás, hogy a felmérésben jelentősen emelkedtek a folyó fizetési mérleg hiányára vonatkozó, korábban javuló trendet mutató előrejelzések: 2007-re 600 millió euróval 5,1 milliárd euróra, 2008-ra félmilliárd euróval 4,8 milliárd euróra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?