Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Az erős forint nem elég az euróhoz

2006.12.14. 12:22
Hétfőn sem emeli irányadó kamatát a monetáris tanács, és feltehetően a jövő évben sem szigorít a testület - vélik a Reuters által megkérdezett elemzők. A forint erősödésével párhuzamosan jelentősen módosultak árfolyam-előrejelzések: év végére 6,5 forinttal, 2007 decemberére pedig 3 forinttal erősebb kurzust várnak a szakértők most, mint egy hónappal ezelőtt.

Az MNB kamatszigorító ciklusának utolsó emelését novemberre várta az elemzők többsége, de miután ez meglepetésre nem következett be, a szakemberek most már szinte egyöntetűen úgy vélik: ebben a ciklusban nem is lesz több emelés. Tizenháromból 11 elemző volt ezen a véleményen, és csak ketten mondták, hogy 2007 első negyedében valószínű még egy negyed százalékpontos kamatemelés. A többség úgy látja, a következő változtatás már csökkentés lesz. Ennek időpontját illetően azonban nem egységes a piac: sokan már a második negyedévtől számítanak lazításra, mások szerint csak az év utolsó három hónapjában lesz erre lehetőség.

Mikortól jön a gázár?

2007 januárjában az elemzői konszenzus szerint 7,6 százalékos lehet az infláció, ám az előrejelzések szóródnak. Ennek az is oka lehet, hogy a hatósági áremelések elszámolásának időpontja mindig bizonytalan, egy hónapot csúszhat megjelenésük a statisztikában. Az elemzők szerint az inflációs kilátásokat javította, hogy a héten kilenc hónapos csúcsra erősödött a forint: volt pillanat, amikor 252 egységet kellett adni egy euróért, ami több mint kétszázalékos emelkedés a novemberi MNB-kamatdöntés óta. Eközben a külföldi befektetők szívesen vásárolják a kockázatosabb, de magas hozamú papírokat a világpiacon, köztük a magyar államkötvényeket. (Magyar állampapír-állományuk a héten rekordszintre, 3000 milliárd forint közelébe emelkedett.)

A forint töretlen erősödése nyomán a forint-euró árfolyam konszenzusai is jelentősen megváltoztak: az év végére 255-öset jeleznek elő (szemben az egy hónapja várt 261,5-es szinttel), a jövő év végére ugyanennyit (ez a múlt hónapban 258 volt), január végére 258-at. A devizakereskedők szerint a jövő héten 252,50 és 255 között lehet az árfolyam. A piac ezzel együtt is úgy látja, 2008-ban még 3,8 százalékos lesz az átlagos infláció, vagyis az év elején biztosan nem teljesül a jegybank 3 százalékos célja, még a ą1 százalékos toleranciasáv figyelembe vételével sem.

Utolsóként az eurózónában

Az elemzők konszenzusa szerint továbbra is csak 2014-re várható az euró bevezetése Magyarországon. Egy november végén, szélesebb európai elemzői mintán végzett Reuters-felmérés szerint valamennyi új európai uniós tagállam - beleértve a jövőre csatlakozó Bulgáriát és Romániát is - előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.  • Bérelnék
  • Hírek