Benedek
-5 °C
5 °C

Érdemes lenne befagyasztani a béreket?

2006.04.20. 16:07
A Reuters szerint fél százalékkal csökkenthetné a 8 százalékos várható deficitet az szja-kedvezmények csökkentése és a minimálbérre kivetett adó. A közszféra béreinek befagyasztása is ennyit hozna a konyhára.
Nagy nyomás alá kerül Magyarország új kormánya a választások után: a pénzügyi piacok és az Európai Unió is afelé nyomja majd, hogy megbirkózzon a hatalmasra duzzadt deficittel, amely az előrejelzések szerint ebben az évben a GDP nyolc százalékát elérheti - írta ma a Reuters.

Az EU szeptemberig adott haladékot Magyarországnak, hogy hiteles tervet készítsen arra, hogyan viszi le a hiányt az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges háromszázalékos szintre. A második forduló után a kormánynak alig pár hónapja lesz, hogy előterjessze pénzügyi terveit. Elemzők szerint politikai mozgástere korlátozott lesz az októberi önkormányzati választások miatt.

Az ország hitelezői leértékeléssel és a forint leértékelődésével számolhat, ha nem tesz valamit a hiány ellen - írta a hírügynökség, majd egy sor lehetőséget felsorolt az állami bevételek növelésére és a kiadások csökkentésére, amelyek nagy része szerinte nem megvalósítható, vagy legalábbis rejt magában veszélyeket.

Bevételek növelése

A 15 százalékos áfakulcs 20-ra emelésével a GDP 0,5 százaléka takarítható meg, de egy ilyen lépés különösen a szerényebb jövedelmű családokat érintené rosszul, hiszen az élelmiszerek és a gáz áfája 15 százalékos. A jövedéki adó emelése is hozhatna a konyhára, de minden bizonnyal még jobban fellendítené a feketegazdaságot. Növelhetné a kormány a bizonyos szint feletti tőkejövedelmekre kivetett adó mértékét, szélesíthetné a tb-járulék-fizetési kötelezettséget, miközben csökkenti a kulcsot és egyéni számlákat vezet be. Szűkíthetné a társaságiadó-alapból leírható költségek körét, megszüntethetne más adókedvezményeket, hiszen Magyarországon az unión belül az egyik legalacsonyabb a társasági adó kulcsa: csak 16 százalék.

Az szja-kedvezmények csökkentése, a minimálbérre kivetett adó is 0,5 százalékos GDP-arányos hiánycsökkenést hozna, de ezt nehéz politikailag kommunikálni - ugyanez a helyzet az ingatlanadó kivetésével is.

Kiadások csökkentése

Az állami adminisztráció kiadásainak csökkentésével, a minisztériumok számának márséklésével, a hatékonyság növelésével 0,5-0,6 százalék lenne megspórolható. Visszafoghatná az állami beruházásokat, a szociális kiadásokon is csökkenthetne - a most mindenkinek járó családi pótlékot lehetne szociális rászorultsági alapon adni. Az államilag finanszírozott egészségügyet az alapellátásra korlátozhatná, és megváltoztathatná a gyógyszertámogatás rendszerét: a generikus gyógyszerekre több, az eredeti gyógyszerekre kevesebb támogatást fizethetne.

Megfékezhetné a bérek növekedését, a közszférában akár be is fagyaszthatná a béreket - persze ezt is lehetetlen politikai veszteség nélkül keresztülvinni, de 0,6 százalékot hozna.

Az önkormányzatok számának csökkentésével, a megyék felszámolásával hatalmas összegeket lehetne megspórolni. Ezzel "csak" az a probléma, hogy kétharmados többség kell hozzá a parlamentben.