Judit
3 °C
7 °C

Visszavenné az állam a Richtert?

2004.09.15. 12:08
Az állam Richter-részvényekre cserélhető kötvényeket bocsát ki, melyeket 2009-ben lehet beváltani. Az ÁPV Rt. azonban felvetette annak lehetőségét, hogy 2009-ben az állam drágábban ugyan, de visszaveszi a kötvényeket, és ezzel megtartja részesedését a gyógyszergyárban.
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. kedden jelentette be a tulajdonában lévő 25 százalék plusz egy szavazatnyi Richter-részvényre cserélhető kötvények kibocsátását. A nemzetközi értékesítést a JP Morgan befektetési ház végezte. Társforgalmazó és értékesítési ügynök a Concorde Értékpapír Rt. Magyarországon a kötvényeket nem hozzák forgalomba. A 640 millió euró (783,4 millió dollár) értékű kötvény lejárata 2009. szeptember 28., a beváltási időszak 2009. augusztus 25-szeptember 1. között lesz.

Késleltetett privatizáció

A cégről
A Richter Gedeon Rt. 18,64 milliárd forint jegyzett tőkével és 191,5 milliárd forint saját tőkével rendelkezik. A társaság 2004 első félévében 17,55 milliárd forint adózott nyereséget és 60,36 milliárd forint árbevételt ért el. Profitja 16,3 százalékkal, árbevétele 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Kamarás Miklós az átcserélhető kötvény kibocsátását "késleltetett privatizációnak" nevezte, ami megadja az esélyt a Richter Rt.-nek stratégiája folytatására, továbbá az ÁPV Rt. üzleti tervét is pozitívan érinti. Az ÁPV Rt. 159 milliárd forint bevételhez jutott a tranzakcióból. A kibocsátás alatt több mint kétszeres volt a túljegyzés. A rövid kétórás jegyzési időszak alatt magyar intézményi befektetők nem jelentkeztek.

Jaksity György, a kibocsátásban társ vezető forgalmazóként közreműködő Concorde Értékpapír Rt. vezérigazgatója elmondta, a lejáratkor az ÁPV Rt. választhat, hogy átváltja a kötvényeket Richter-részvényre vagy készpénzben kifizeti a befektetőket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?